Pintér Bence portréja

A győri származású Pintér meglehetősen fiatalon belefogott az újságírásba, az Alternatíva blogra már a gimnáziumi évei alatt publikált. Ezt követően még 2012-ben a Mandinerben kezdett bele a nagybetűs újságírásba. Innen már csak egy irányba vezetett az út, 2017 januárjában a G-nap óta nem kormánypártiként számontartott Magyar Nemzethez, majd az Ungár Péter tulajdonában álló Azonnalihoz és Ugytudjuk.hu-hoz igazolt. Pintér Bence már a karrierje elején is sokszor meglehetősen kritikus véleménnyel volt a 2010 óta hatalmon lévő politikáról és a kormánypártinak tartott újságírókról. A 2021 októberi Zsurnaliszta Vitaestünkön úgy határozta meg önmagát, hogy konzervatív liberálisból baloldali irányba húzódott el az évek során. 


Életrajzi összefoglaló:

 • Születési hely: Győr

 • Születési idő: –

 • Tanulmányok: 
  • 2005-2009: Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)
  • 2009-2012: Szegedi Tudományegyetem – Történelem BA
  • 2012-2015: Eötvös Lóránd Tudományegyetem – Nemzetközi tanulmányok MA

 • Munkahelyek: 
 • 2007-2017: Alternatíva (újságíró)
  • 2012. április – 2017. január: Mandiner (újságíró, szerkesztő, rovatvezető)
  • 2017. február – 2018. április: Magyar Nemzet (újságíró)
  • 2018. június – 2020. február: Azonnali (újságíró, főszerkesztő-helyettes)
  • 2020. február – jelenleg: Ugytudjuk.hu (újságíró)
  • 2021. szeptember – október: Azonnali (megbízott főszerkesztő)

Pintér Bence a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban végezte középiskolai tanulmányait 2005 és 2009 között, majd az érettségit követően a Szegedi Tudományegyetemre felvételizett történelem alapszakra, amit 2009 és 2012 között el is végzett. Ezt követően Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. Az ELTE Társadalomtudományi Karán Nemzetközi tanulmányok mesterképzésre járt 2012-től 2015-ig. Az újságíró szakmai önéletrajza szerint itt a tanulmányainak fókusza a 19. és 20. századi globalizációs és kolonizációs folyamatok voltak. Pintér egyetemi éveinek minden bizonnyal egy meghatározó élménye a 2012-es téli demonstráció-sorozat volt, több cikket is írt ebben a témában és személyesen is kint volt az egyik tüntetésen: 

„Rengeteg beigazolódni látszó előítélete ellenére a hétfői tüntetésen történt valami. Én is ott voltam hétfőn, én is szkeptikus voltam a hallgatói fórum elején (el is jöttem), aztán én is csatlakoztam a tömeghez a Petőfi hídon. Valami tényleg történt. A teljesen reménytelennek tűnő szócséplés békés, spontán akcióba torkollott.”

Ezek a tüntetések elsősorban a felsőoktatás tervezett átalakítása, az államilag finanszírozott keretszámok csökkentése, valamint a hallgatói szerződés intézménye miatt szerveződtek. Pintér a témával kapcsolatban többször is véleményt nyilvánított és a korabeli ellenzéki/nem kormánypárti politikai narratívával megegyező módon írásaiban elsősorban a kormány és Orbán Viktor szélesebb körű, az oktatási reformmal kapcsolatos körön túlmutató felelősségét, elmarasztalását hangsúlyozta. Mindezt ráadásul többször igen paprikás, harcias, mondhatni forradalmi hangnemben tette: 

„Tüntessünk tehát békésen, ameddig lehet, de ne feledjük: minden fegyveres szabadságharcunk is a diákok felkelésével kezdődött. A tömegek pedig akkor fognak beállni a diákok mögé, ha éhesek. És a tömegek lassan-lassan nagyon éhesek lesznek. Reméljük nem jön el ez a pillanat, de ha igen, Tündérmeseország szövete nagyon gyorsan fog felrepedezni és hamuvá égni.”

Pintér Bence már a gimnáziumi évek alatt elkezdett publicisztikával foglalkozni, egészen pontosan 2007 óta jelennek írásai az Alternatíva blogon. Az Alternatíva saját meghatározása szerint „a gondolkodó fiatalok fóruma”, ahol elvileg „a politikától független, de nem politikamentes” írásokat olvashatunk. Az Alternatíva egyébként – ahogy Pintér is – győri kötődésű, 2008-2009-ben papírlapot adtak ki Győrben Bukovics Martin irányításával, azóta azonban már csak online formában olvashatjuk a megjelenő tartalmakat. Az Alternatíván egészen 2015-ig találtunk általa írt bejegyzéseket, az életrajza szerint 2017-ig, tehát összesen 10 évig ott dolgozott. 

Mindezzel párhuzamosan azonban 2012 áprilisában elhelyezkedett a Mandinernél, mint újságíró és szerkesztő. A Mandiner főszerkesztője ekkor még az alapító Balogh Ákos Gergely volt, aki a közelmúltban elsősorban az Index-ügy kapcsán betöltött szerepével kapcsolatban került be a hírekbe, a lap főszerkesztését 2016-tól Rajcsányi Gellért vette át. Pintér több olyan későbbi azonnalis kollégájával is dolgozott itt együtt a Mandiner szerkesztőségében, mint Bukovics Martin vagy Bakó Bea. A szerkesztőség életében nagy változás volt, amikor Tombor András, Lázár János és Habony Árpád bizalmasaként is számontartott üzletember vette meg a lapot. Pintér ekkor, egészen pontosan 2017 januárjában távozott a Mandinertől, hogy egy hónappal később a 2015-ös G-nap óta ellenzékiként számontartott Magyar Nemzetnél helyezkedjen el. Itt azonban nem sokáig, csupán alig több mint egy évig maradhatott. 2018 nyarán, a Fidesz újabb kétharmados győzelme után Simicska Lajos feladta a kormánnyal szembeni harcát és megvált a médiában lévő érdekeltségeitől. Pintér ezt megelőzően, még 2018 áprilisában távozott a Magyar Nemzettől. 

Érdekes, hogy Pintér egy 2015.04.15-én kelt „Most hazudj! – Részvétlenül a sajtószabadság mellett” című írásában, még igen kritikus és elutasító véleményt fogalmazott meg a G-nap kapcsán állást vesztett újságírókkal szemben: „Nagyon nehéz bármiféle kollegiális empátiát felélesztgetni az emberben, akár arról legyen szó, hogy a Fidesz kitol az eddig őt ajnározó sajtótermékekkel, akár arról, hogy a propagandatévéként működő nemzeti hírcsatorna műsorvezetőjét megverik.” A cikk apropója egyébként az volt, hogy Borsa Miklóst, az M1 egyik műsorvezetőjét munkája miatt megtámadták és bántalmazták. Az ő esetével vont párhuzamot Pintér, szerinte „fellángolt egy hasonló vita a Simicska-Orbán-háború nyomán elanyátlanodó, sok esetben kirúgott újságírókkal kapcsolatban is.” Pintér a cikkben mind a megvert műsorvezető, mind a kirúgott kollégák helyzetét erősen relativizálja és többször kifejti, hogy szerinte nehezen lehet velük együttérezni:

„A részvétlenség oka, hogy ezekre az újságírókra, médiamunkásokra mind a közvélemény, mind a szakma jelentős része a jelenleg regnáló kormánypárt kiszolgálóiként tekint, azonosítja őket a kormánnyal. Az újságírók nem tartják szoros értelemben véve kollégának őket. (…) Ugyanígy kevesebb részvétet érzett az ember a kormány álláspontját legtöbb esetben, sokáig vonalasan képviselő Simicska-médiumoktól leépített, illetve kormány által durván ejtett újságírók, lapok kapcsán, mint az origósok kapcsán.”

Pintér Bence interjút készít Dézsi Csaba András fideszes győri polgármesterrel az Ugytudjuk.hu munkatársaként (Fotó: Vágvölgyi Bálint)

Pintér szerint indokolt az, hogy az újságírói szakma nagy része nem ítélte el Borsa bántalmazását és nem szolidáris azokkal szemben, akik „a Fideszt kiszolgáló médiagépezet fizetett katonái.” A kollektív bűnösség alapja pedig nem más, minthogy „a közmédia jelenlegi rendszere, szelleme és állapota önmagában véve támadás a szakma ellen. Támadás az objektivitásra törekvés, a jóérzés, a jóízlés és az etikai szabályok ellen.” Az írás végén Pintér elítéli a Borsával szembeni erőszakot, de gyorsan hozzáteszi azt is, hogy a műsorvezető „szabad akaratából egy olyan, közpénzből működtetett propagandatévé munkatársa, amely hazudik és ferdít reggel, éjjel, meg este.” Pintér végül 2018 júniusában (Simicska fegyverletétele után) az Ungár Péter, ellenzéki politikus érdekeltségébe tartozó Azonnalihoz szerződött.

Kezdetben újságíróként, majd főszerkesztő-helyettesként dolgozott a Gerényi Gábor, Bukovics Martin és Bakó Beáta alapította lapnál. Itt egyre többet foglalkozott a társadalmi problémák olyan modern megközelítésével, amelyek a magyar sajtóban sok szempontból fehér foltnak számítottak. Vitába szállt például 2018-ban Kárpáti Mártonnal, az Index akkori főszerkesztő-helyettesével, aki szerint óriási morális bátorságra vallott, hogy a Nike Colin Kaepernick amerikai futballistával reklámozta új kampányában a cipőit, aki korábban a rasszizmus elleni látványos és vitatott kiállásával kavart botrányt. Pintér szerint: 

„Bizonyára jobb érzés lesz ettől Nike-cipőt hordani egyeseknek. Pont annyira, mint mikor környezettudatos ruhadarabot, vagy a csinos brossúra tájékoztatása szerint nem éhbérért dolgoztatott szerencsétlenekkel leszüretelt fair trade kávéból főzött kávét veszel a Starbucksban, és megnyugodhatsz: ma is tettél valamit a világért, ma is jobb ember voltál, mint a „primitívebb” emberek. Mindeközben a fair trade csak egy matrica, a biopamutos tájékoztatás egy tájékoztató tábla, a Kaepernick-kampány pedig csupán ennyi: egy jól kiszámolt kampány, amiért az égvilágon semmit sem kellett feláldoznia a Nike-nak. Ez pedig mindössze arra jó, hogy a társadalomkritika és a változás ígéretének marketingesítésével és brandesítésével, az ideák beárazásával elfedjék a valós problémákat.” 

A következő váltás 2020 februárjában jött el, mikor állást kapott a szintén Ungár Péter résztulajdonában álló Ugytudjuk.hu-nak győri főmunkatársaként. Ezt követően egy ideig már csak külsősként írt cikkeket az Azonnalira. Az Ugytudjuk.hu egy internetes portál, ami elsősorban nyugat-magyarországi vonatkozású témákkal foglalkozik. Az oldalon kiemelt címkét kapott például Szombathely, Kőszeg, Sárvár és Győr is. A lapot kiadó Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-nek az ellenzéki politikus, Ungár Péter is a tulajdonosa. A portál pedig talán nem meglepő módon a győri fideszes polgármester, Dr. Dézsi Csaba András egyik leghangosabb kritikusa. Ennek a kommunikációnak az egyik arca mindenképpen Pintér Bence, aki több cikket is szentelt a polgármester személyének. Az egyik sarokpontja a kettejük vitájának például a Győr összefog Facebook-csoport volt. Ezek a helyi, információs és segítőcsoportnak induló fórumok gyakran hatalmas táborral rendelkeznek, így sokszor egy-egy helyi médium elérésének alakulásában kulcsszerepük lehet. A 22 ezres Győr összefog csoportba Pintér csak a közelmúltban pár nap alatt 3 darab Ugytudjuk.hu-s cikket posztolt. Ebből kettő Dézsivel és a helyi politikával szemben fogalmaz meg kritikus állításokat, a harmadik az ellenzéki előválasztás eredményeiről tájékoztat. A polgármester vélhetően többször kifogásolta a csoport közéleti elfogultságát, Pintér pedig egy cikkben reagált a vádakra.

A hírek szerint az ellentmondást nehezen fogadó győri polgármester egy Facebook-bejegyzésében személyeskedő támadást intézett Pintér ellen: „Egy tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor adja ki magát független újságírónak GyőrbenEz az ember nem más, mint Pintér Bence, aki abból él, azért fizeti az LMP-MSZP-DK, hogy gúnyos, olykor hazug, időnként ordenáré cikkeket írjon vagy közöljön rólam vagy a családomról.  Elég sanyarú sorsot szánt neki a Teremtő, az már biztos, hogy ilyen júdáspénzből kell eltartania szeretteit.” Dézsi azt is hozzátette, hogy az “Úgytudjuk” vagy az “Ezalényeg” internetes mocskolódó lapok nem függetlenek, valójában az LMP és DK és MSZP által fenntartott propaganda kiadványok. Szerinte nem lenne ezzel semmi gond, ha nem próbálnák nap mint nap ennek ellenkezőjéről győzködni vagyis becsapni az embereket: „Pintér Bence “újságíró” aki próbál a szociálisan érzékeny független újságíró álruhájába bújni, pedig csak egy megélhetési bértollnok, aki próbálja kiszolgálni budapesti és szombathelyi munkaadóit. Kiképzett ember, akitől a szélsőséges Jobbik politikája sem áll távol.” Az esetre persze Pintér is reagált, aki egy cikkben azt írja: „A nyitott városházát hirdető Dézsi Csaba András annyira nem bírja elviselni a független sajtó létezését Győr városában, hogy a család sem szent számára, ha egy újságírót akar lejáratni.”

Újra megváltozott a Pintér helyzete, amikor 2021 szeptember 1-én Bukovics Martin alapító-társfőszerkesztőt hatáskörtúllépésre és vezetői kommunikációs problémákra hivatkozva elbocsátotta a tulajdonos Azonnali Média Kft. Gerényi Gábor kisebbségi tulajdonos és Kelemen Imola ügyvezető szerkesztőségi ülésen számolt be a szerkesztőség tagjainak Bukovics Martin kirúgásáról, ahol azt is bejelentették, hogy ideiglenesen Pintér Bence lesz a megbízott főszerkesztő. 2021 októberében Kósa Andrást nevezték ki az Azonnali új főszerkesztőjének, azóta Pintér újra teljes erőbedobással az ugytudjuk.hu-ra tud koncentrálni. 

A 2021. október 13-án megrendezésre kerülő Zsurnaliszta Vitaestünkön Pintér Bence Kacsóh Dániellel vitázott. Itt az újságírót többek között arról is kérdezték, hogy milyen világnézeti meggyőződések alapján gyakorolja a hivatását. Pintér erre azt válaszolta, hogy „amikor a Mandinernél elkezdtem dolgozni, akkor egy ilyen liberális-konzervatívként láttam saját magamat.” Ezt követően azt is hozzátette, hogy azóta ettől az állásponttól balra húzódott el, sok szempontból „baloldali álláspontot képvisel.”


Fun facts:

 • Pintér Bence egyik fő érdeklődési köre a science fiction, a Mandiner.sci-fi rovat főszerkesztője is volt. 
 • Miután a rovat megszűnt, a Spekulatív zóna című blogon folytatta a sci-fi-témában való publikálást. 
 • 2012-ben a Roboraptor könyvkritikusával, Pintér Mátéval közösen írta meg „A szivarhajó utolsó útja” című alternatív történelmi kalandregényét. 

Magáról mondta:

„Üdvözlök mindenkit! Pintér Bence vagyok, újságíró, a Március17 kör alapítója, emellett egyrészről – idézem – hasznos idióta; cion-komcsi-liberális; a liberális egó rákos túlburjánzása; buta, unalmas, hiteltelen. Másrészről pedig vélt kormánypárti elkötelezettségemre utalva – szintén idézem – kiszes geci; kiszesek segg- és talpnyalója; csúszómászó seggnyaló kiszes féreg. Ezeket a jelzőket az Önök kedvéért szedtem össze a különböző írásaim alatt megjelent kommentekből és a Tumblrről, mivel nagyszerűen illusztrálják azt a problémát, amivel ma Magyarország küzd.”

Róla mondták:

„Egy tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor adja ki magát független újságírónak GyőrbenEz az ember nem más, mint Pintér Bence, aki abból él, azért fizeti az LMP-MSZP-DK, hogy gúnyos, olykor hazug, időnként ordenáré cikkeket írjon vagy közöljön rólam vagy a családomról.  Elég sanyarú sorsot szánt neki a Teremtő, az már biztos, hogy ilyen júdáspénzből kell eltartania szeretteit.”


cimkék