Roberto Saviano, a Gomorra írója szerint politikai okokból vették le műsorát az olasz köztévéről

A Gomorra, a Zéró, zéró, zéró, illetve a Ragadozók szerzője a nápolyi maffiaként emlegetett Camorra nevű bűnszervezet üzelmeit leleplező bestsellerével egy csapásra világhírűvé vált. Az eredeti tervek szerint az olasz közszolgálati televízió (RAI) idén novemberben tűzte volna programjára a szervezett bűnözés és a politika közötti összefonódások tabutémájába bepillantást engedő műsorának második évadát, majd hirtelen úgy döntöttek, hogy leveszik a képernyőről Savianót.

            Roberto Saviano már számos olasz és külföldi lapban cikkezett a maffiabűnözésről, illetve a latin-amerikai drogkartellekről. Többek között a La Repubblica, a L’Espresso,a német Der Spiegel, a brit Guardian, valamint az amerikai Washington Post és a New York Times hasábjain is publikálta írásait. A szókimondó író, újságíró és forgatókönyvíró, aki politikai és közéleti témákban is rendszeresen véleményt nyilvánít, ezúttal a Bennfentes: Szemtől szemben a bűnnel (Insider – Faccia a faccia con il crimine) című műsorának második évadával szerepelt volna a RAI 3 képernyőjén. Négy részt már le is forgattak, amikor váratlanul megszületett a döntés, hogy a felvételek mégsem kerülnek adásba. Roberto Saviano csak közvetett módon értesült a hírről, amikor felhívták lapjától, a Corriere della Serától. Az újságíró azonnal politikai okokat sejtett a háttérben, viszont az olasz köztévé új megbízott igazgatója, Roberto Sergio szakmai és üzleti megfontolásból hozott döntésként kommunikálta a nagy port kavart hírt.

Saviano úgy látja, hogy most fizettetik meg vele annak az árát, hogy a migráció kapcsán szópárbajt vívott a közösségi médiában Matteo Salvini korábbi belügyminiszterrel, akit többször is „az alvilág miniszterének” nevezett. A hatalmas botrányt keltő kifejezést egyébként Gaetano Salvemini történésztől kölcsönözte, aki Il ministro della mala vita című, 1910-ben megjelent értekezésében felfedte azokat a választási visszaéléseket, amelyekhez a századforduló és az első világháború közötti miniszterelnöksége idején Giovanni Giolitti folyamodott. Az egykori olasz politikus azzal érdemelte ki „az alvilág minisztere” címet, hogy a Camorra és a szicíliai maffia által erőszakkal kizsarolt déli szavazatok nagyban hozzájárultak a választásokon aratott győzelméhez. Matteo Salvini rögtön a bíróságig vitte az ügyet, míg pártja, a Liga leszögezte, hogy Saviano kijelentései összeegyeztethetetlenek a közszolgálati televízió értékrendjével és az etikai kódexében foglalt alapelvekkel. 2022 őszén Giorgia Meloni miniszterelnök is beperelte rágalmazás vádjával Savianót, aki hevesen támadta a két politikus migrációs politikáját. Egy 2020-as tévéműsorban egyenesen „rohadékoknak” nevezte Salvinit és Melonit, ugyanis őket tette felelőssé azért, hogy egy hajótörés következtében megfulladt egy hat hónapos guineai csecsemő.

Roberto Saviano közvetlenül a Gomorra megjelenése óta mind a mai napig rendőri védelem alatt áll. Ezt kihasználva Salvini belügyminiszterként már többször is célozgatott arra, hogy mérlegelni fogják, továbbra is szükséges-e az őt kritizáló újságírónak biztosított állami védelem, amelynek a visszavonása Saviano számára felérne egy halálos ítélettel. 2019 májusában ismét napirendre került a téma, akkor Salvini úgy üzent az írónak, hogy „csókoltatom Savianót, éppen a rendőri kíséret kritériumainak felülvizsgálatán dolgozom”. A nemzetközileg elismert maffiaszakértő meg van győződve arról, hogy példát akarnak statuálni vele, a cél pedig mindazok megfélemlítése, akik hozzá hasonlóan kendőzetlenül kritizálni merik a hatalom képviselőit. Saviano értelmezése szerint a történtek azt az üzenetet közvetítik, hogy aki folytatni akarja a munkáját, az jobban teszi, ha hallgat, és nem bírálja a kormány politikáját.

Roberto Saviano a Youtube-csatornájára feltöltött videójában részletesen levezette, hogy szerinte miért törölték az olasz köztévé őszi programtervezetéből az Insider című műsorának folytatását, ahol az igazságszolgáltatással együttműködő bűnözőkkel beszélget, akik felfedik a szervezett bűnözés, valamint az olasz politikai élet és a legális gazdaság közötti kapcsolódási pontokat. Saviano műsorában többek között szóba került Giuseppe Diana atya, akit a maffiaellenes tevékenységéért 1994-ben kivégzett a Camorra nevű nápolyi bűnszervezet, de az oknyomozói munkásságuk miatt üldözött olasz újságíróknak is külön műsort szentelt. Roberto Saviano egyenesen a „mesterének” nevezte az egyik érintett zsurnalisztát, Enzo Palmesanót, akit a helyi Camorra főnök, Vincenzo Lubrano utasítására menesztettek a Corriere di Caserta nevű laptól. Palmesano a Camorra és a politika közös áldozataként jellemezte magát, akit azért távolítottak el, mert meg merte írni az igazságot. A Lubrano klán viselt dolgai után nyomozó Palmesanót többször is megfenyegették, sőt lejárató kampányt indítottak ellene, végül Vincenzo Lubrano közbenjárására elbocsátották, az olasz újságírók szakmai szervezetei pedig kihátráltak mögüle, így egyedül kellett szembenéznie a következményekkel és a kockázatokkal, amiért a tényszerű, hiteles újságírásért vásárra vitte a saját bőrét és a teljes egzisztenciáját.

Roberto Sergio július 7-én ismertette a RAI őszi műsorkínálatát, amelyben még szerepelt az Insider 2 is, a műsorváltozást tehát csak ezt követően határozták el. Azonban korántsem Roberto Saviano az egyetlen olyan újságíró, akinek a műsora mégsem kerül adásba az olasz köztévé képernyőjén. Filippo Facci volt az első, akit a közszolgálati műsorszóró etikai kódexével összeférhetetlennek minősítettek, miután a Libero nevű napilapban megjelent cikkében azon a fiatal lányon élcelődött, akit az olasz Szenátus elnökének, Ignazio La Russának a fia bedrogozott, majd másodmagával megerőszakolt. Roberto Saviano kikérte magának, hogy egy lapon említsék Faccival, akiről úgy gondolja, hogy maróan gúnyos mondatával éppen a hatalom képviselőit védte egy védtelen áldozattal szemben, míg Saviano nyíltan vállalja, hogy pontosan a hatalmon lévőket támadja. A Gomorra szerzője ellen már öt éve folyik bírósági eljárás, amiért „az alvilág minisztereként” definiálta Matteo Salvinit, ezért sem érti, hogy ha ez a valódi ok, akkor miért csak most szankcionálják a köztévénél. A Forza Italia nevű párt nemrég hivatalos állásfoglalást kért az ügyben a RAI illetékes testületétől, majd a Salvinival kapcsolatos kijelentései miatt azt kérték, hogy függesszék fel Saviano műsorának sugárzását, mert a stílusa nem összeegyeztethető az olasz közszolgálati televízió etikai kódexének elveivel. A RAI vezetősége kijelentette, hogy szó sincs megtorlásról vagy büntetésről, csupán azt hangsúlyozzák, hogy az előírások mindenkire egyformán érvényesek.

Az elhallgattatott újságíró szerint mégsem ez volt a döntő mozzanat, ami miatt a műsora végül lekerült a képernyőről, hiszen évek óta köztudott, hogy rendszeres verbális csörtét folytat Salvinival a migráció témájában. Saviano úgy látja, hogy a logikai szálak Luigi Ciotti kijelentéséhez vezetnek, amely mély felháborodást váltott ki Matteo Salvini infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszterből. Ciotti egyszerre pap és aktivista, aki 1995-ben létrehozta a „Libera” nevű szervezetet, amely az olasz maffiacsoportok visszaéléseivel szembeni küzdelmet tűzte zászlajára. Olaszországot régóta lázban tartja a calabriai partot és Szicília szigetét a Messinai-szorosnál összekötő híd terve, a nagyszabású projektet pedig Matteo Salvini koordinálja. Már korábban is felmerült, hogy a több mint nyolcmilliárd eurós gigaberuházás busás bevétellel kecsegteti a maffiózókat, ezért nem lehet kizárni, hogy a mérnöki bravúrnak ígérkező, 3666 méter hosszú függőhíd munkálataiból a maffiaszervezetekhez közeli cégek is hasznot húznak. Ráadásul az Amazon Prime Video platformján elérhető The Bad Guy című sorozat csak tovább szította a kedélyeket, ugyanis ott úgy ábrázolják a Messinai-szorosan átívelő hidat, hogy azt a maffia klánokhoz köthető cégek közreműködésével építették, ezért ugyanúgy összeomlott, mint 2018-ban a genovai Morandi-híd. Salvini visszautasította a filmvászonra vitt sztereotípiákat és hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek, nehogy a maffiacsoportok hozzáférjenek a kivitelezéssel kapcsolatos megbízásokhoz, de arról már nem beszélt, hogy miként akadályozzák meg a bűnözők nyerészkedését. Luigi Ciotti egy calabriai rendezvényen arra figyelmeztetett, hogy a tervezett híd nemcsak két partot, hanem egyúttal két coscát, vagyis maffiasejtet is összekötne, amivel a ’Ndrangheta nevű calabriai bűnszövetkezetre és a szicíliai maffiára célzott. Matteo Salvini felháborodva kommentálta Ciotti véleményét és szégyenteljesnek nevezte, hogy pont egy olasz pap festi le úgy a hazáját, mintha Olaszország másról sem szólna, csak a maffiáról, a pizzáról és a mandolinról.

Roberto Saviano műsorának lefújásán kívül egyéb jelentős változások is körvonalazódnak az olasz közmédia székházában, amelyeket a jelenlegi megbízott igazgató, Roberto Sergio úgy kommentált, hogy céljuk a pluralista értékrend és a médiaegyensúly képviselete mellett a nemek arányának kiegyenlítése a közszolgálati televízióban. Ennek jegyében mintegy harminc igazgatóhelyettest neveztek ki a hírcsatornák élére, akiknek a 60 százaléka nő, ráadásul annak ellenére, hogy jobbközép kormány van hatalmon Olaszországban, többen is a Demokrata Párt, illetve az Öt Csillag Mozgalom kvótájáról jutottak a pozíciójukba. A törekvés talán éppen annak ellensúlyozására szolgál, hogy Giorgia Meloni miniszterelnöknek a közmédiára gyakorolt feltételezett politikai befolyása miatt az olasz közvélemény egy része „TeleMeloni” névre keresztelte az állami tévétársaságot. Saviano a Salvini vezette Liga nevű párt „szekértolójaként” aposztrofálta a RAI új vezetőjét, Roberto Sergiót, aki a kormánytól kapta a kinevezését, mégis határozottan cáfolta, hogy a kabinetnek bármilyen ráhatása lenne a közszolgálati televízió működésére. Mindeközben petíció indult az Insider második évadának megmentéséért, amely az olasz köztévé tulajdonát képezi, így egyedül rajtuk múlik, hogy valaha is adásba kerülhet-e, vagy Saviano és kollégái munkáját örökre elsüllyesztik a RAI archívumában.

A felhasznált internetes források:

https://espresso.repubblica.it/attualita/2023/07/26/news/roberto_saviano_fuori_dalla_rai_le_notizie_del_giorno-409032843/

https://www.repubblica.it/politica/2019/06/04/news/roberto_saviano_consiglio_europa_scorte_matteo_salvini_viminale-227963291/

https://www.ildubbio.news/interviste/palmesano-io-vittima-della-camorra-e-della-politica-perche-scrivo-la-verita-v66xx1zm

https://roma.corriere.it/notizie/politica/23_luglio_26/rai-cancella-saviano-80506ee9-5111-4758-86e8-99247ce20xlk.shtml

https://www.palermotoday.it/cronaca/ponte-stretto-crolla-amazon-salvini-serie.html

https://www.ilmessaggero.it/politica/matteo_salvini_contro_don_ciotti_ponte_stretto_messina_si_vergogni_cosa_ha_detto_bufera_ultime_notizie-7544167.htmlhttps://www.tag24.it/706170-bianca-berlinguer-mediaset-guadagna-dettagli-contratto/