Marihuána legalizálása Németországban: egy kivétellel higgadtan, semlegesen számoltak be a hírről a magyar hírportálok

Augusztus 16-i hír, miszerint Németország kormánya a marihuána termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolta a törvényhozásnak. Megnéztük, hogy erről a megosztó hírről hogyan számoltak be a hazai hírportálok.

A vizsgált sajtótermékek csoportja az Index, Telex, 444.hu, 24.hu, HVG, Mérce, Origo, Magyar Nemzet, hirado.hu, Pesti Srácok, Mandiner, Világgazdaság voltak. Adatgyűjtésünk alapját a tagelemzés módszertana, valamint a címekben és leadekben fellehető kulcsszavak vizsgálata jelentette.

Megvizsgálva mind a tizenkét sajtóterméknek a hírrel foglalkozó cikkeit, arra a megállapításra jutottunk, hogy kizárólag az alaphírről számoltak be a sajtótermékek. Egy kivétellel (Világgazdaság) minden hírportál kiemelte, hogy ez csak javaslat, és még el kell fogadnia a törvényhozásnak (feltételes módot és jövő időt használtak a cikkekben). 12-ből 4 hírportál nem számolt be az alaphírről sem (Mérce, Origo, Magyar Nemzet és a Pesti Srácok).

Index: Legalizálni akarják a marihuánát Németországban

Az Index a cikkében semleges hangvétellel számol be a hírről. Kiemeli, hogy a legális lehet a marihuána termesztése és fogyasztása az országban „ellenőrzött keretek között”.

Telex: A kannabisz ellenőrzött legalizációjáról hoz törvényt Németország

A Telex is semlegesen számolt be az alaphírről, bár ők már a címben szinte tényként kezelik, hogy a törvény el lesz fogadva. A cikkben kiemelik, hogy „szigorú szabályok mellett dekriminalizálja a kannabisztermesztést és -fogyasztást” Németország.

444.hu: Küszöbön a fű legalizációja Németországban

A 444.hu az hétköznapi, barátságos, szlenghez tartozó ’’fű’’ elnevezést használja (míg az Index a marihuánát, a Telex a kannabiszt – mindkettő elég tudományos, szakszerű megnevezés). A Drogriportert is üzemeltető hírportál is semlegesen számol be a hírről (a Drogriporter még nem számolt be a hírről). Előző két hírportállal szemben ők nem az MTI-re, hanem a Süddeutsche Zeitungra hivatkoznak. Kiemelik a konzervatív kritikát is: „Karl Lauterbach szociáldemokrata egészségügyi miniszter törvényjavaslatát elsősorban konzervatív politikusok kritizálják. Szerintük a kábítószer-használat normalizálódik, a gátlások pedig csökkennek majd a hatására.”

24.hu: Nagyot lépett Németország a fű legalizálása felé

A 444-hez hasonlóan a 24.hu is kiemelte a javaslat kritikáját: „A konzervatívok ellenállása azonban heves. Ők arra figyelmeztetnek, hogy a törvény ösztönözni fogja a marihuána fogyasztás terjedését, ami aztán még több munkát fog adni a hatóságoknak.” A 444.hu-val egyetemben ők sem az MTI-re hivatkoznak, hanem a Reutersre.

HVG: Rábólintott a német kormány a kannabisz legalizálására

A HVG bár nem a konzervatív kritikát fogalmazta meg, hanem cikkében csak a „törvényjavaslatot bírálókra” hivatkozva írja le a javaslat ellenpontjait: „A törvényjavaslat bírálói a fiatalok egészségügyi kockázataira, valamint a nyomozók és a bíróságok fokozódó terheire figyelmeztetnek, de a szövetségi kormány szerint a döntés visszaszoríthatja a feketepiacot és a szervezett bűnözést, valamint csökkentheti az esetleges mérgező keverékekből eredő egészségügyi kockázatokat.”

Hirado.hu: A kannabisz „ellenőrzött legalizálását” javasolja a német kormány

A hirado.hu is semlegesen számol be a hírről. Bírálatot nem említenek a cikkben, csak a német egészségügyi miniszter által hangsúlyozott kockázatokat említették meg a cikkükben: „A legfőbb cél a feketepiac visszaszorítása, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítése és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése. A 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18-21 év közöttieknek pedig korlátozottan legális a kannabisz fogyasztása – tette hozzá Karl Lauterbach, hangsúlyozva, hogy a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga – a tetrahydrocannabinol (THC) – anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.”

Mandiner: Egy lépésre került a marihuána legalizációjától Németország

A Mandiner nagyon röviden, és semlegesen írt a hírről. A hírportál cikke semmilyen egyediséget és szubjektív elemet nem tartalmaz. A konzervatív politikusok kritikáját emelik ki ők is: „Karl Lauterbach, szociáldemokrata egészségügyi miniszter törvényjavaslatát elsősorban konzervatív politikusok kritizálják. Szerintük a kábítószer használat normalizálódik, a gátlások pedig csökkenek majd a hatására.” Úgy tűnik, a kábítószer-használat szó helyes leírására nem maradt idejük, pedig még a híresen sokat elgépelő 444.hu-nak is sikerült leírnia megfelelően a szót.

Az eddigi alaphírek ugyebár mind arról szóltak, hogy a marihuána fogyasztása és termesztése legális lehet, ha elfogadják a törvényjavaslatot. Azonban olvashatunk egy olyan áprilisi cikket a Magyar Nemzeten, ami azt állítja, hogy „A marihuána tartása és fogyasztása mostantól legális Németországban”. Nem tudni, hogy felületességről, vagy szándékos tévedésről van szó, mindenesetre nem biztos, hogy ez a megfelelő működés egy újságírótól, még akkor sem, ha Bayer Zsoltnak hívják a szerzőt.

Világgazdaság: A német kormány bejelentette: engedélyezik a drogozást

Az eddig vizsgált hírportálok korrekt módon számoltak be a hírről, azonban a Világgazdaság szerkesztőségében szerdán valami eltörhetett. A címben is elég félrevezetően fogalmaznak, mert azt állítják, hogy a „drogozást” engedélyezik, miközben a drog egyik fajtáját, a marihuána fogyasztását engedélyezik, tehát az összes drogot nem (az olvasó pedig a címből könnyen következtethet erre).  Arról nem is beszélve, hogy a javaslatot még el kell fogadni. A leadben az is szerepel, hogy „vezetés közben is lehet majd marihuánát szívni” (így, kijelentő módban, tényként közölve), miközben a cikkben már úgy fogalmaznak, hogy napirenden van az a kérdés is, hogy „vezetés közben milyen határértékig lehessen marihuánát szívni”.