„Sok dolgunk van még a médiatudatosság terén” – Vastag Tamás válasza Vágó Istvánnak

A médiatudatosság erősítésének érdekében Vastag Tamás kávézásra hívta Vágó Istvánt.

Amikor a Transzparens Újságírásért Alapítvánnyal közösen belevágtunk abba a misszióba, hogy elkezdünk médiatudatosságról beszélni a magyar közéletben, számítottunk rá, hogy lesznek olyan szereplők innen is, onnan is, akiknek egyes elemzéseink, egyes megállapításaink nem fognak tetszeni. Vágó István egykori műsorvezető reakciója azonban megerősít minket abban, hogy sok feladatunk van még a médiatudatosság terén. 

Vágó István, aki napjainkban már a Demokratikus Koalíció politikusaként ismert, megfogalmazott egy bejegyzést velem és az alapítvány munkájával kapcsolatban. Ebben a szösszenetben több valótlan állítást tett, hamis következtetést vont le és érvelési hibát vétett. Egy politikusnál sosem tudhatjuk, hogy ez szándékos megtévesztés vagy felületesség-e, ezért fontosnak éreztem azt, hogy ezekre reagáljak.

Vágó Úr nehezteli, hogy összehasonlítottuk a Cseh Katalin-ügyet a Pegasus-üggyel. Az elemzéseinkben megállapítottuk, hogy ez a két közéleti esemény erősíti a magyar társadalom polarizáltságát, hiszen míg vannak olyan médiumok, akiknél csak a Pegasus-ügy jelenik meg, addig más médiumoknál nagyobb hangsúlyt kap a Cseh Katalin-ügy. Ez a 2022-es kampány első két közéleti botránya, mi pedig azt vizsgáltuk, hogy ez a két ügy hogyan jelenik meg a magyar médiában. Ha Vágó Úr szerint ezeket a médiafolyamatokat nem érdemes függetlenül elemezni, azt tiszteletben tartjuk, azonban az elmúlt három hét bebizonyította, hogy a magyar médiafogyasztók körében van igény erre a munkára. Ami azonban Vágó Úr posztjával kapcsolatban fontos megemlíteni: nem vontunk le olyan következtetést, miszerint minden rendben lenne. 

Vágó István ezt követően egy újabb érvelési hibába csúszott bele, hiszen állító kérdést fogalmazott meg. Mi sehol nem mondtuk azt, hogy a két ügyet azonos fajsúlyúnak tartjuk. A műsorban azt mondtam, hogy mi ezzel a kérdéssel nem foglalkozunk, nem minősítjük ezeket az ügyeket. Mi a médiában való megjelenését vizsgáltuk ezeknek az ügyeknek, ugyanis ezt a két ügyet összehasonlításra alkalmasnak találtuk. Ezért fontos a médiatudatosság, hogy mindenki értse azt, amit hall.

Kedves Vágó Úr!

Az alapítvány nevében szeretnélek meghívni egy kávéra, hogy beszélgessünk a médiatudatosság fontosságáról és arról, hogyan lehet ezt növelni a magyar társadalomban. Hiszen míg a közéletben napról napra tapasztaljuk azt, hogy félreértelmezett állítások, csúsztatások jelennek meg egyes témákról, addig a média ezeket sokszor kritika nélkül továbbítja.

Vastag Tamás
Médiatudatosság nagykövete