Tóth Csaba Tibor portréja

történelem

baloldali

2013

Nyugat-európai egyetemen tanulta a marxista alapokon álló kritikai elméletet a történész végzettségű újságíró. A vállaltan baloldali Mércénél kezdte a munkát, majd ismeretlen okból az ellenzéki kötődésű Azonnalihoz igazolt. Munkásságának egyik központi eleme a zsidóság, ezzel kapcsolatban olyan vélemény is napvilágot látott, mely szerint többek között Tóth cikkei az Izrael-ellenes narratíva egyik fő hazai képviselője.

Tóth Csaba Tibor történész végzettségű, de saját elmondása szerint már korán az újságírás, legalábbis a közéleti vonatkozású publikálás kezdte érdekelni. Diplomáját a Bristoli Egyetemen szerezte, ahol elsősorban olyan tárgyakra fókuszált mint a nacionalizmus, a kommunizmus, a zsidó tanulmányok és az Osztrák-Magyar Monarchia története. De az egyetemi profilján feltüntetésre került a frankfurti iskolából kibontakozó, majd a jelenkorban az angolszász egyetemeken nagy népszerűségnek örvendő, a marxista alapú kritikai elméletet tárgy is. Ugyanebben az egyetemi portréban a tudományos érdeklődési körét a következőképpen határozza meg:

„Elsősorban a holokauszt-narratívák 1945 utáni, kelet-európai adaptációja érdekel, de a jelenlegi területem az antiszemitizmus, a fasizmus és a fajelmélet 1945 utáni oktatási narratívái. A tágabb értelemben vett érdeklődési köröm a zsidóság története Kelet-Európában, a Szovjetunió története és a 20. század társadalmi kérdései.”

Tóth Csaba Tibor saját elmondása szerint 2013 óta blogol közéleti témákban, de 2015 óta már rendszeresen újságcikkeket is ír. Elsősorban a Mérce újságírójaként ismerik, amelyhez 2014-ben az ukrán válság idején csatlakozott. Az első cikke is ebben a témában született, azóta a lap egyik legtöbbet publikáló szerző szerzője, több száz cikket jegyez. A Mérce egy vállaltan baloldali portál, amely a Kettős Mérce nevű blogból nőte ki magát. A Kettős Mérce eredetileg az Indexen volt elérhető, 2017 októberében azonban a blog csapata Jámbor András vezetésével új, az Indextől független hírportált indított. A 168 órának adott interjújában a főszerkesztő így indokolta az új lap alapítását: „Politikai indíttatásból alapítottuk a lapot. Nem érezzük komfortosan magunkat a mai Magyarországon. Gondolkodtunk, mit tehetünk, és arra jutottunk, hogy az újságírás az egyik út. (…) Mi erős baloldali gondolat mentén válogatjuk a témákat, ez alapján reagálunk az eseményekre.” A Mérce fontos ismérveként tartja számon az anyagi függetlenségét, sokat hangsúlyozzák, hogy közösségi finanszírozásból kísérlik meg a lap működtetését. Ezzel együtt azonban a lap nyíltan állást foglal az aktuálpolitikai csaták tekintetében, sokszor ráadásul radikálisnak tartott véleménnyel. Tóth például a Mérce 10 éves fennállása alkalmából közzétett videón a következőképpen fogalmazza meg az újság szellemi misszióját:

„Sokkal hangsúlyosabban és bocsánatkérés nélkül képviseljük azokat az értékeket, amelyek a szociáldemokráciához vagy a szocializmushoz kötődnek és nem vagyunk hajlandóak emiatt fölösleges és hosszú magyarázkodásokba folyni, mint ahogyan azt a magyar média az elmúlt harminc évben rendszeresen tette, ha esetleg ilyen ötletei voltak.”

Tóth Schifferrel vitázott Gulyás Márton Partizán című műsorában a George Floyd-ügy kapcsán (Fotó: Partizán)

Tóth Csaba Tibor 2021 májusában eddig ismeretlen okból otthagyta a Mércét azóta az ellenzéki politikus, Ungár Péter tulajdonában álló Azonnali nevű online portál munkatársaként dolgozik, ahol a szerzői adatbázis szerint nem régóta publikál, 2021. májusi az első elérhető cikk a nevén. Bemutatkozásában így ír magáról: „Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.” Azt, hogy pontosan melyek ezek az Izrael-párti sajtóorgánumok, nem tudjuk, de annyi Tóth eddigiszakmai életútját áttekintve biztosan kijelenthető, hogy a zsidóság kérdése, az antiszemitizmus és az anticionizmus mind központi szerepet kapnak az újságíró gondolkodásában és írásaiban. Rövid keresés után az Átlátszó Oktatás felületén is találtunk egy „TCST” nevű szerzői profilt, amelynek az URL-je is „csabatibor”-ként enged arra következtetni, hogy ezeket a 2014 február és 2015 április közti cikkeket is a portrénk alanya írta.

Szerk.: Az Ojim.hu nem hírközlő felület, a bemutatott portré nem tekinthető véglegesnek és befejezettnek, azt folyamatosan frissítjük az új és a már rendelkezésre álló információk alapján.

Kiemelt kép: Azonnali