Vastag Tamás: „A szerkesztőségek, akik nem fogadják a Médiafigyelő Delegációt, nemcsak a médiába fektetett bizalmat ássák alá, hanem a választások transzparenciáját is veszélyeztetik”

A választások előtti hétre Nemzetközi Médiadelegációt szervezett alapítványunk, melynek tagjai többek között a hazai szerkesztőségek látogatásával vizsgálják meg a médiafolyamatokat a kampány utolsó hetében. Több médium is elfogadta az együttműködést, mások azonban nem éltek a lehetőséggel. Vastag Tamás, a médiatudatosság nagykövete nekik címezte levelét, amiben felhívja a figyelmet, mekkora hozzájárulás lenne ez a részükről a demokráciánk fenntartásához.

Tisztelt Szerkesztőségek! 
 

Az elmúlt években a hazai médiára elképesztő felelősség hárult. Kezdve a koronavírus-járvánnyal, amikor jellemzően a hazai szerkesztőségek anyagaiból tájékozódtak az emberek a betegség veszélyéről. Gyakran érzékelhettük azt, hogy a média elsősorban szenzációhajhász cikkeket közöl kattintásvadász címekkel. Minden bizonnyal ez nem segített a médiába vetett bizalmon. A hazai olvasók a nemrég kitört orosz-ukrán háborúról is alapvetően a magyar médián keresztül tájékozódnak. Egy háborús helyzetben is hatalmas felelőssége van a szerkesztőségeknek a korrekt tájékoztatásban, hiszen egy háborúban -még ha nem is a területünkön zajlik- nem babra megy a játék. 

A héten Magyarország választ. Közösen döntünk arról, hogy melyik formációra bízzuk az ország sorsát a következő ciklusra. Az Önök szerepe egy ilyen sorsdöntő választás során is elengedhetetlen atekintetben, hogy a választópolgárok hitelesen legyenek tájékoztatva a választás körülményeiről. Azonban egy választás során a hazai szerkesztőségeknek nemcsak a választópolgárokat kell informálni, az is fontos, hogy adott esetben a Nemzeti Választási Iroda által akkreditált választási megfigyelőket tájékoztassák a hazai médiahelyzetről. 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány az országgyűlési választás hetére Választási Médiafigyelő Delegációt szervezett (olasz, amerikai és francia újságírók és médiaszakemberek részvételével). Több hazai sajtótermék szerkesztőségét megkeresték, hogy elősegítsék azt, hogy jelentés készülhessen a médiát a 2022-es országgyűlési választás időszakában esetlegesen befolyásoló politikai tényezőkről.  

Számos hazai szerkesztőség igent mondott a megkeresésekre, de egyes médiumok vagy nem reagáltak, vagy elutasítóak voltak a megkereséssel kapcsolatban. A szerkesztőségek, akik nem fogadják a Médiafigyelő Delegációt, nemcsak a médiába fektetett bizalmat ássák alá, hanem a választások transzparenciáját is veszélyeztetik. A Választási Médiafigyelő Delegáció tagjai függetlenek, és szakmai alapon lettek delegáció részesei. Azzal, hogy több hazai sajtótermék nem fogadja a szakmai és független delegációt, külföld irányába sem mutatnak pozitív képet a magyar médiahelyzetről.  

Hatalmas csalódás ez. A demokráciában ugyanis a transzparens újságírás alap! Ez a transzparencia azonban most veszélybe került! 

Kérem Önöket, fogadják a Választási Médiafigyelő Delegációt, erősítsék a médiába vetett bizalmat, és segítsék elő a transzparenciát!