Veszélyes ez a szakma: Ötven újságírót öltek meg 2020-ban!

Közzétette a második részét is az újságírókkal szembeni erőszakos bánásmódról szóló 2020-as összefoglalójának a a Riporterek Határok Nélkül szervezet. Ahogy korábban a beszámoló első részét feldolgozó írásunkban bemutattuk, tavaly 387 újságírót vettek őrizetbe világszerte. A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet legújabb jelentéséből még meghökkentőbb adat derült ki: Ötven újságírót gyilkoltak meg a hivatásával összefüggésben az előző évben. Aggasztó lehet, hogy a gyilkosságok kétharmada ráadásul nem is háborús övezetben történt! Ezzel szemben szerencsére a háborúzó országokban csökkent az újságírógyilkosságok száma.

Összességében azonban az elmondható, hogy az előző évekhez képest  az újságírók elleni sikeres merényletek száma összességében csökkenő trendet mutat.

Egyre kevesebben, de még mindig túl sokan esnek áldozatul: 2012-ben 147-en, 2016-ban 81-en, 2020-ban 50-en veszítették életüket.

Forrás: rsf.org

2020-ban a legtöbb újságíró Mexikóban (8) vesztette életét gyilkosság miatt, ezt követte India (4), a Fülöp-szigetek (3) és Honduras (3) esettel.

Forrás: rsf.org

Az újságírók nagyon fontos társadalmi munkát végeznek, amikor biztonságosnak egyáltalán nem nevezhető országok korrupciós ügyeiről, szervezetbűnözési viszonyairól vagy zavargásairól tudósítanak. A Riporterek Határok Nélkül főtitkára, Christophe Deloire a következőt nyilatkozta a gyilkosságokkal kapcsolatban:

„Ilyenkor nemcsak az újságíróra támadnak, hanem a tájékozódáshoz való jogra is, ez pedig mindenkit érint.”