A háborús miniszterelnök-jelölt – Márki-Zay Péter ukrán-orosz konfliktus kapcsán tett kijelentései a médiában  

Márki-Zay Péternek Kárpátaljáról a háború elől elmenekült magyarokat az országgyűlési választások koordináta-rendszerébe helyező gondolatairól a kormánypárti média kimerítően számolt be, a kormánypárthoz nem köthető sajtótermékek ingerküszöbét azonban nem érte el ez hír. Megvizsgáltuk azt is, hogy a kampány és a háború forgatagában az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének fegyverküldésre és Orbán Viktor szerepére vonatkozó véleménye miként csapódott le a médiában. 

Immár egy hete tart az orosz-ukrán háború. A média jelentős részben erről az eseményről tudósít. A haza politikai szereplők is igyekeznek ebben a kérdésben megszólalni, döntően a magyar belpolitikai eseményekre is reflektálva, hiszen április 3-án országgyűlési választások lesznek Magyarországon. Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltjének a napokban a médiában megjelent megszólalásait vizsgáltuk.

Márki-Zay mondatait a kormánypártinak tartott sajtó közli, az ellenzékinek tartott sajtó nem

Szokásos vasárnapi videójában Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltje többek között kritizálta azt, hogy a kárpátaljai magyarok is majd részt vesznek az áprilisi országgyűlési választásokon. A kritika kapcsán a következőket fogalmazta meg: 

Az is tény, hogy míg korábban át kellett jönniük a határon, aznap (a választás napján – a szerk. ) és a lakhatatlan ingatlanba bejelentkezett 200 egyikeként leadták a szavazatukat a Fideszre. Most nem kell átjönni, mert már itt vannak. Tehát hogy azok, akik átjöttek 60 ezren, azok jelentős része szerintem magyar szavazópolgár, tehát ők valamivel könnyebben fognak tudni szavazni”.

 Emellett pedig azt is hozzátette, hogy ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy azért nagyon sok kárpátaljai magyar inkább oroszpárti lehetett. Fajsúlyos mondatok a kárpátaljai magyarokat is érintő orosz-ukrán háborúban. A hazai sajtó eltérő hangsúllyal számolt be ezekről a gondolatokról. 

A kormánypártinak tartott sajtó jelentős része közölte ezeket a mondatokat. A Magyar Nemzet úgy fogalmazott egy cikkében erről, hogy Márki-Zay Péter szerint a kárpátaljai magyarok oroszbarátok, akiknek pedig át kellett jönniük a határon, úgyis a Fidesz szavazói. és a kárpátaljai magyaroknak, akik a háború miatt kénytelen voltak elhagyni az otthonukat, most legalább könnyebb lesz szavazniuk.” 

Az Origo is közölt cikket az említett állításról, ám ők inkább csak a mondatokat idézték, valamint beillesztették a videót. A témához kapcsolódó múltidézést is megejtették, miszerint Márki-Zay tehát ismét ugyanúgy beszél, mint főnöke, Gyurcsány Ferenc. A 2004. december 5.-i népszavazás előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként példátlanul aljas kampányt folytatott azért, hogy a külhoni magyarok ne kaphassák meg a kettős állampolgárságot.” 

A Pesti Srácok egy véleménycikket is közölt „egy ukrán migráns” tollából. A Kertész Dávid által közölt cikk fő kritikája Márki-Zay úrral szemben az, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt képes egy ilyen háborús konfliktusból is csak annyit képes kipréselni magából, hogy “Orbán, Orbán, Orbán”. Majd attól sem riad vissza, hogy porig alázza a Kárpátaljából érkező menekülteket, akiket csupán bérszavazókként említ.” 

A Pesti Srácok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetének az esettel kapcsolatos megnyilvánulása után is beszámolt. A cikk közli, hogy a szervezet közleményében felidézte, hogy Márki-Zay a legutóbbi vasárnapi videós bejelentkezése során vérig sértette a kárpátaljai magyarokat.” A Pesti Srácok cikke is idézi Márki-Zay Péter gondolatait. Saját kommentárt nem fűznek hozzá, pusztán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezet véleményét közlik. 

A 888 cikkében a vasárnapi videóval kapcsolatban azt a véleményt fogalmazta meg, hogy Márki-Zay ismételtem vállalhatatlan, botrányos kijelentést tett vasárnap a szokásos élő előadásában.” A 888 is közölte a videókat, illetve az Origohoz hasonlóan felevenítette Gyurcsány Ferenc 2004-es mondatait. A hírportál a Pesti Srácok által is szemlézett Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezet véleményét is megosztotta. 

A közmédia, a hirado.hu is hírt adott az Egységben Magyarországért kormányfőjelöltjének vasárnapi mondatairól. Szerintük „A háború elől menekülő kárpátaljai magyarokat támadta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.” A hirado.hu is részt vett a múltidézésben, ugyanis megemlékeztek arról, hogy „A baloldal 2002-ben sem tett másként. Akkor 23 millió román munkavállaló bevándorlásával riogattak, 2004-ben pedig óriásplakátokon, nagybetűkkel kiemelve buzdítottak arra, hogy a magyar választópolgárok szavazzanak nemmel a határon túli magyarok kettős állampolgárságára.”

A kormánykritikus sajtótermékek olvasóinak nem adatott meg, hogy megismerkedjenek ezekkel, a sokak által kifogásolhatónak vélt mondatokkal. Az Index, a Telex, a 444.hu, a Mérce és a 24.hu sem számolt be Márki-Zay Péter ezen gondolatairól.  

Fegyverküldés és részvétel a háborúban

Márki-Zay Pétert többször érte az a vád, hogy fegyvereket küldene Ukrajnába. A Der Tagesspiegel című német lapnak azt nyilatkozta, hogy A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU így döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.” Később a Partizánnak adott interjújában azt nyilatkozta miután a NATO bejelentette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, hogy a magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában. Kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt fejtette ki, hogy szerinte árulás, hogy az Orbán-kormány nem engedi, hogy más országok Magyarországon keresztül szállítsanak fegyvert Ukrajnának.” Az álláspontok jól megjelennek a sajtóban. A kormánypártok narratívája szerint az ellenzék részt venne a háborúban, míg az ellenzék azt kommunikálja, hogy ők nem vennének részt a háborúban, de a fegyverküldés lenne a helyes megoldás Magyarország részéről. Az antagonisztikus ellentét, és a már-már a bábeli zűrzavarhoz közelítő állapot a következőképp oldható fel: a kormánypártok a fegyverküldést is háborús részvételnek tekinti, az ellenzék viszont nem véli annak. A magyar katonák háborúba küldését mindkét fél háborús részvételnek tekinti.

Márki-Zay nem gondolta komolyan

Orbán Viktor felelősségének a kérdését is érintette Márki-Zay Péter. A már fentebb említett vasárnapi videójában kifejtette, hogy Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy Ukrajnában most háború van és emberek halnak meg.” Ezen kijelentését azzal támasztotta alá, hogy „ha Orbán Viktor nem akadályozza Ukrajna NATO-közeledését, akkor ez a háború ki sem tört volna.” Az Origo ezt „nevetségesnek” nevezte. A kedd esti ATV Egyenes Beszéd című műsorban az egyesült ellenzék miniszterelnökjelöltje már cáfolta saját korábbi szavait.

A következő párbeszéd zajlott le a műsor ezzel foglalkozó részében:

– Szöllősi Györgyi: Komolyan gondolta, hogy a magyar miniszterelnök felelős azért, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát? 

– Márki-Zay Péter: Nem, természetesen nem. Tessék meghallgatni azt, hogy mit mondtam előtte.

Később az ellenzék kormányfőjelöltje annyiban módosította álláspontját, hogy „Orbán Viktornak lett volna lehetősége arra, hogy megelőzze ezt a háborút.”

Az egy hete tartó orosz-ukrán háborúval kapcsolatban több olyan megszólalása is volt Márki-Zay Péternek, ami komoly karriert futott be a sajtóban, nagyjából a megszokott polarizációs koreográfia szerint. A háborús részvétellel kapcsolatos vita parttalan, mert fogalmi szinten nem értenek egyet a szembenálló felek. Márki-Zay Péternek a kárpátaljai magyarságot érintő gondolatai nem érték el a kormánypártisággal nem vádolható sajtótermékek ingerküszöbét. És nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor háborúért viselt felelőssége kérdésében Márki-Zay Péter visszakozni látszik korábbi kijelentésétől.