A médiatudatosság érdekében ki kell állnunk az ATV mellett

A Telex felelősségre vonta az ATV-t azért, mert egy kormánypárti újságírót is meghívtak műsorukba kérdezőnek. Ezzel az ATV megpróbált hidat képezni a polarizált média korszakában. Baranyi Krisztina ahelyett, hogy válaszolt volna az újságíró kérdésére élő adásban propagandistának minősítette őt. A Telex kihasználva az esetet rögtön beleszállt konkurenciájába,  ezzel azt bizonyította, hogy a társadalmi megosztottságban érdekeltek, akárcsak Baranyi.

A magyar társadalom polarizációjáért a legfontosabb felelős a média. Az a média, amely azon dolgozik, hogy a jobboldali és a baloldali gondolatok, a konzervatív és a progresszív vélemények, a vidéki és a városi szempontok ne keveredjenek. Hiszen akkor követőik nem csak őket követnék, politikai üzeneteket pedig nem lehetne egyszerűen közvetíteni. Az érdekük az, hogy ne legyen valódi vita, ne legyen párbeszéd. Hiszen a polarizált társadalomban az ilyen alkalmak közelebb hozhatják az álláspontokat egymáshoz, mérsékelhetik az emberekben felgyülemlő indulatokat. A Telex, mint az ellenzéki szavazók számára hiteles forrás, nem érdekelt abban, hogy a társadalmi ellentétek mérséklődjenek, mert akkor nem lesz tartható az általuk kreált propagandista vs. újságíró narratíva. 

TELEX: „Mindenkit kínos helyzetbe hozott az ATV, amikor egy stúdióba rakta Baranyi Krisztinát és a Pesti Srácok munkatársát

Az ATV azzal, hogy meghívta Szalai Szilárdot kérdezőnek műsorába a társadalmi polarizáció ellen tett. Bátor, médiatudatos lépés. Már csak azért is bátor, mert a kormánykritikus vagy ellenzéki média rendszeresen propagandistának minősíti a kormánypártinak tartott újságírókat, ezzel magukat függetlennek és – a jobboldali médiumokat összemosva – objektívnek mutathatják. A Telex ennek a gondolatiságnak az egyik fő zászlóvivője, hiszen ők még a politikusoknál is jobban érdekeltek a társadalmi megosztottságban. 

Baranyi politikusként megalázó helyzetbe hozott egy újságírót azért, mert kérdést tett fel neki. Válaszadás helyett minősítette a kérdezőt. Ez egy olyan cselekedet, amelyet ha valamelyik jobboldali szereplőtől látunk, akkor a Telex és az ellenzéki közvélemény rögtön elítélően szól. Féltve a magyar médiapluralizmust, az újságírók szabadságát. A következetesség azt eredményezné, hogy egy ilyen helyzetben kiállnának az ATV szerkesztősége mellett és elítélnék a politikus méltatlan viselkedését. Ezzel szemben pont az ellenkezője történt.

A Telex védelembe vette Baranyit, és az ATV-t tette felelőssé a kellemetlen médiatörténeti pillanatért. Ezzel támogatva azt a politikai magatartást, ami ellehetetleníti a vitát, a párbeszédet és az oldalak közötti szakadékot. Krug Emília és Kárász Róbert profin és jól kezelték a helyzetet. Bízok benne, hogy az eset nem veszi el a kedvét a szerkesztőségnek attól, hogy hasonló a médiatudatosságot támogató műsorokat gyártson. 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány médiafilozófiájának egyik alapja, hogy újságíró az, aki újságírói tevékenységet végez és olvasókkal rendelkezik. Az alapítvány vezetőjeként fontosnak tartom, hogy kiálljak az ATV mellett ebben a kérdésben.