A The Guardian rovatvezetője otthagyta a lapot, mert nem engedték, hogy megvizsgáljon egy transzgender szervezetet érintő botrányt

Hadley Freeman, aki 22 évig dolgozott a neves baloldali brit napilapnál, azt mondta, hogy a szerkesztők félnek a transzneműséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozni, mert attól tartanak, hogy a kollégáik bigottnak bélyegzik és kiközösítik őket.

A kritikát Katherine Viner főszerkesztőnek írt elköszönő levelében fogalmazta meg, amelyben azt írta, a lap korábbi hajlandósága, hogy árnyaltan foglalkozzon összetett témákkal teljesen eltűnt a gender ügyek vonatkozásában.  

A 44 éves Freeman, aki januárban csatlakozik a The Sunday Timeshoz, elmesélte, hogy többszöri kérése, hogy vizsgálják meg a Mermaids nevű transzgender jótékonysági szervezettel kapcsolatos visszásságokat süket fülekre talált. Mint írja, az „erőfeszítések hiábavalóak voltak, vagy a szerkesztők ideológiai meggyőződése vagy – ami valószínűbb – a szerkesztőségi reakcióktól való félelmük miatt”.

A Mermaids ellen egyébként a jótékonysági szervezeteket felügyelő testület vizsgálatot indított, mivel a vádak szerint potenciálisan káros mellkötőket osztogatott 13 éves lányoknak a szülők tudta nélkül.

A Private Eye szatirikus közéleti kéthetilap hozzájutott a levélhez, amelyben  által látott levélben Freeman hozzátette: „megdöbbentő, hogy a progresszív média ilyen magas labdát ad a jobboldalnak, amikor szemet huny kiskorúak veszélyeztetésével kapcsolatos aggodalmak felett, attól való félelmében, hogy a fellépés a bigottság cimkéjét vonná maga után”.

„Azt mondják, a transzneműség körüli vita mindkét oldala egyformán szenvedélyes – de csak az egyik oldal követeli a cenzúrát. Nekem úgy tűnik, hogy a Guardiannál ez az oldal győzött.”

Azt állította továbbá, hogy a lap „diszfunkcionálissá” vált azáltal, hogy a munkatársak félnek állást foglalni vitás kérdésekben, nehogy a”rossz oldalra” kerüljenek.

 A The Guardian nem kommentálta, de amikor Freeman távozását bejelentették, Viner így nyilatkozott: „csodálatos író és hosszú évek óta fantasztikus munkatársa a Guardiannek”.