A New York Times újságírói történelmi 24 órás sztrájkot tartanak

Csütörtök éjfélkor kezdődött a The New York Timesnál a 24 órás sztrájk, egy történelmi jelentőségű demonstráció, amelyben várhatóan több mint 1100 alkalmazott vesz részt, miután a vezetőség és a dolgozókat képviselő szakszervezet több mint másfél éves tárgyalássorozat után sem tudott megállapodni egy új szerződésről.

„Kiábrándító, hogy ilyen drasztikus lépéseket tesznek, tekintve, hogy egyértelműen elköteleztük magunkat egy olyan szerződés megkötése érdekében folytatott tárgyalások mellett, amely jelentős béremelést, piacvezető juttatásokat és rugalmas munkakörülményeket biztosít a Times újságíróinak” – írta Meredith Kopit Levien, a The Times elnök-vezérigazgatója szerda esti levelében.

A NewsGuild of New York, amely a The Times újságíróit és más dolgozóit képviseli, közleményében azt írta, hogy a munkabeszüntetés „annak köszönhető, hogy a vállalat nem volt képes jóhiszeműen tárgyalni, tisztességes szerződéses megállapodást kötni a dolgozókkal, és nem teljesítette követeléseiket”.

Több mint 40 év után kerül sor ismét ilyen méretű tiltakozó akcióra.

A The Times egyik vezetője, aki névtelenséget kért, hogy őszintén beszélhessen, szerdán a CNN-nek elismerte, hogy a munkabeszüntetés minden bizonnyal nehézségeket fog okozni. Azonban szerinte a vezetőség felkészült erre a pillanatra is, és az újság egyéb erőforrásaira – például a nagyrészt szakszervezeten kívüli nemzetközi munkatársakra – támaszkodhat, hogy betöltse az űrt.

Kopit Levien hozzátette a cégnek küldött e-mailjében, hogy a The Timesnak „megvannak a tervei annak biztosítására, hogy teljesítsük az olvasóinkkal és a közvéleménnyel szembeni kötelességünket azáltal, hogy a lehető legteljesebb terjedelemben tudósítunk a hírekről, a sztrájk okozta bármilyen fennakadás ellenére”.

A The Times egyes munkatársai azonban szerdán odáig mentek, hogy felszólították az olvasókat, a munkabeszüntetés ideje alatt ne olvassák az újságot.

„Arra kérjük az olvasókat, hogy holnap ne vegyenek részt semmilyen [New York Times] platformon, és álljanak velünk a digitális sztrájkvonalban!” – írta Amanda Hess, az újság egyik kritikusa a Twitteren. „Olvassátok a helyi híreket. Hallgassatok közszolgálati rádiót. Készítsetek valamit egy szakácskönyvből. Szakítsd meg a Wordle-sorozatodat” – tette hozzá. (A Wordle elnevezésű internetes szójáték a New York Times tulajdonában van, így akik tiltakozni akarnak, azoknak ki kell hagyniuk egy napot a játékból.)

A legnagyobb problémát továbbra is a bérek kérdése okozza, amelynek hátterében a médiaipar egészét érintő elbocsátások és a megszorítások állnak.

Az elmúlt hetekben a CNN több száz munkatársat bocsátott el, a Gannett újságlánc 200 alkalmazottal csökkentette szerkesztőségének számát, az NPR azt mondta, hogy 10 millió dolláros költségcsökkentésre van szüksége, és más hírszervezetek is vizsgálták, hogy szükség van-e a költségvetések csökkentésére és a felvételek befagyasztására.

A Times azt állította, hogy „jelentős emeléseket” ajánlott a céhnek, de a szakszervezet azzal vágott vissza, hogy az újság vezetősége „gyakran félrefordította saját javaslatait”. A The Union Times – a szakszervezet által kiadott hírlevél – szerdán „csekélynek” nevezte a The Times béremelési engedményeit, és azt mondta, hogy a vezetőség „alig engedett” a kérdésben.

A két fél a legutóbbi, 2021 márciusában lejárt szerződés óta tárgyal. Múlt pénteken a NewsGuild tájékoztatta a The Times-t arról, hogy munkabeszüntetést tervez, amivel nyomást akar gyakorolni a vezetésre, hogy a tárgyalások során további engedményeket kínáljon. A szakszervezet arra kérte a The Times-t, hogy a béremelésekkel kapcsolatban találkozzanak középen, de az újság szerint a szakszervezet szélsőséges pozícióból indult ki, így ez nem járható út.

A The Times vezetősége frusztrált volt amiatt, ahogy a NewsGuild igyekezett tárgyalásokat folytatni, és részben ezt okolta az előrelépés elmaradásáért.

„Nem hajlandók személyesen találkozni” – mondta a CNN-nek az egyik vezető. „Ez egy nagyon fontos pont. Nem tudom eléggé hangsúlyozni. Tárgyalásokat folytatunk a Zoomon, ahol a vezetőség részéről körülbelül nyolc ember van jelen, a NewsGuild tárgyaló bizottságában 18 ember van, és nem kevesebb, mint 200 szakszervezeti tag figyel „megfigyelőként”” – tette hozzá.

„A tárgyalások lényegében nyilvánosak” – folytatta a vezető. „Ez megváltoztatja a tárgyalások teljes dinamikáját. Nagyon performatívvá és nagyon színpadiassá válik. Nagyon nehéz dolgokat elérni. Olyan, mint egy show. Pedig eredményes tárgyalásokra van szükségünk ahhoz, hogy megállapodásra jussunk.”

Susan DeCarava, a NewsGuild of New York elnöke válaszul azt mondta: „a szakszervezeti demokrácia kulcsfontosságú a szakszervezetek hatalmához. Ezért nem folytatunk zárt ajtós tárgyalásokat, amit a vezetőség továbbra is követel”.

„Minden tagnak, akit érint a tárgyalóasztalnál hozott döntés, be kell avatkoznia ezekbe a megbeszélésekbe” – tette hozzá a képviselő. „Amikor a Times menedzsmentje a tárgyalóasztalhoz lép a sértő és tiszteletlen ajánlataival, azt egy saját alkalmazottaikkal teli teremben kell megmagyarázniuk – és ezt utálják. A menedzsment nyilvános akcióinak eredménye a holnapi erőteljes sztrájk.”