A nyomtatott bulvárlapok példányszámai is rohamosan csökkennek

Nemrég publikálta a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) az idei második negyedévi gyorsjelentését az auditált hazai nyomtatott sajtótermékek példányszámairól – írta meg a Magyar Hang 

A MATESZ egyébként 1993 óta végzi a sajtótermékek példányszám ellenőrzését és hitelesíti a terjesztési adatokat. 2010 óta a digitális példányszámok auditálásával bővült tevékenységük. A mostani adatokban az az igazán meglepő, hogy a bulvártémájú lapok olvasóinak számai is erőteljesen kezdenek csökkenni. 

A Kiskegyed például az elmúlt három hónap alatt elveszítette az olvasói közel 9 százalékát, de a Hot!, a Blikk és a Story magazin csökkenése is jelentős. Azt lehet látni az adatokból, hogy a bulvártémájú lapoknál történt a legnagyobb visszaesés, de a Nemzeti Sport is három hónap alatt megközelítőleg ezerötszáz olvasót veszített.  

A jellemzően kormánypártinak számító megyei napilapok példányszáma is csökkent, de nem olyan ütemben, mint a fentebb említett lapoké. A legjobban az Észak-Magyarország napilap példányszáma csökkent, negyed év alatt 3,7 százalékkal. A Matesz által auditált lapok közül egy van, amely minimálisan, de növelni tudta az eladásait az elmúlt három hónapban: a Magyar Demokrata hetilapból az első negyedévben átlagosan 8031, a másodikban pedig 8107 példányt értékesítettek. 

De nemcsak a nyomtatott lapok, hanem az említett online hírportálok is nehéz helyzetben vannak gazdasági okok miatt. Nemrég írtuk meg, hogy a világ egyik legnagyobb médiumát is elérte a válság – áramvonalasítják a műsorstruktúráját és leépít a BBC. A cikkben kitértünk a hazai online hírportálok helyzetére is, ugyanis azok esetében is leépítések miatti bezárások, vagy csökkenő számú szerkesztőségek figyelhetők meg. Ide sorolható a Hírklikk, a 168 Óra, a Pesti Hírlap, Alfahír, és az Azonnali.hu is. 

Forrás: Magyar Hang
Forrás: Magyar Hang
Forrás: Magyar Hang