BBC-s újságíró: A BBC képzést indított, hogy újságíróik hatékonyabban tudjanak lobbizni az LMBTQ közösségnek

Stephen Nolan podcastjában egy, a BBC-nél dolgozó, névtelenségét kérő, kezdő újságíró arról nyilatkozott, hogy a pártatlanság fontosságát hirdető BBC-nél olyan képzéseket tartanak LMBTQ szervezetek, ami arra tanít, hogyan használhatják fel befolyásukat és kapcsolatrendszerüket arra, hogy politikusokat és más befolyásos személyeket az LMBTQ lobbi agendájának szolgálatába állítsanak.

A BBC Radio Ulster The Nolan Show című műsorában megvádolták a BBC-t azzal, hogy saját pártatlansági irányelvei ellen vétett, amikor, olyan képzéseket kínált, amelyeken a munkatársaknak azt mondták, hogy használják „mágikus szövetségesi erejüket”, arra, hogy „közel férkőzzenek mérvadó személyiségekhez és befolyásolják a politikusokat” a transz és nembináris kérdésekben. Stephen Nolannek egy BBC-nél dolgozó, névtelenségét kérő, kezdő újságíró nyilatkozott a Global Butterflies nevű transztudatossági csoport által tartott előadásról, melynek során a munkatársakat arra bátorították, hogy „férkőzzenek közel fontos személyiségekhez, befolyásolják a média és a politikusok véleményét” az LMBTQ-val kapcsolatos kérdésekben. Mindez élesen szembe megy a BBC irányelveivel, hiszen közismert, hogy az angol közszolgálati médiumnál az újságíróknak a képzésük kezdetétől fogva a pártatlanság elsődleges fontosságát. (A Global Butterflies a Stonewall nevű leszbikus, meleg, biszexuális és transzneműek jogaival foglalkozó jótékonysági szervezet égisze alá tartozó csoport az Egyesült Királyságban. A Stonewall a legnagyobb és talán a legbefolyásosabb LMBTQ-jogi szervezet Európában.)

Egy hónappal később a BBC megszakította az együttműködést Stonewall-lal, a jótékonysági szervezet „sokszínűségi programja” kikerült a képzésből – a BBC állítása szerint az együttműködés felülvizsgálata már a podcast felvétele előtt megtörtént.

A BBC megerősítette, hogy szerkesztési iránymutatásai – amelyeknek egyik sarokköve a feltétlen pártatlanságot – továbbra is „szentek és sérthetetlenek”, a szóban forgó képzés pedig egyébként „önkéntes” volt. Ugyanakkor közölték, hogy felkérték a Global Butterflies-t, hogy változtassa meg a tanfolyamot, és távolítsa el a kifogásolt diákat.

Egy BBC-s szóvivő így nyilatkozott a brit MailOnline-nak: „Ez egy önkéntesen elvégezhető tanfolyam volt, és egy harmadik fél által biztosított általános képzési anyagot tartalmazott, de a BBC szerkesztési irányelvei szentek és sérthetetlenek, ezt munkatársaink tudják, és tisztában vannak a felelősségükkel. A szóban forgó dia korábban nem szerepelt a képzésben, és a jövőbeni foglalkozásokról eltávolítjuk.” Mindez azután történt, hogy a BBC-től érkező belső forrás Nolan műsorában felfedte a tréning tartalmát. A névtelenséget kérő „bennfentes” így nyilatkozott: „A foglalkozás során képzést adtak arról, hogy a ’szövetségesek’ hogyan használhatják befolyásukat a transzneműek jogainak befolyásolására. A fő szempont, amit át akartak adni az az volt, hogy politikusokra gyakorolt befolyásunkat a változás érdekében használjuk fel.”

A „bennfentes” szerint ez súlyos ellentmondásban áll azzal, hogy „amint belépsz a BBC-hez, a pártatlanságot beléd nevelik, és azt, hogy nem befolyásolhatod az embereket, és hogy mindig semlegesnek kell lenned.”

Nem ez volt egyébként az első alkalom, amikor Nolan kritikus állításokat fogalmazott meg a BBC által alkalmazott LMBTQ+ képzési programokkal szemben. Korábban rámutatott arra, hogy a Stonewall egy korábbi „egyenlőségi” képzésén a munkatársaknak egy „genderbread person” grafikát mutattak, ami a nemet spektrumként ábrázolja, és a nemi identitást úgy határozza meg, hogy „hogyan gondolkodik az ember önmagáról”. Ezt az erősen vitatott elméletet a BBC munkatársainak alternatív magyarázat nélkül mutatták meg ezt. A podcast arra is felhívja fel a figyelmet a Stonewall már korábban is befolyásolt közpénzből fenntartott intézményeket (a BBC-t, az Ofcomot, valamint a skót és a walesi kormányt). A műsorból kiderült, hogy Nicola Sturgeon kormánya alatt Skóciában az ország vezetése a Stonewall nyomására egyezett bele abba, hogy töröljék az „anya” szót a szülési szabadságra vonatkozó rendelkezésekből, továbbá a Stonewall LMBTQ-barátabbá válást segítő programja alapján arra kérik a minisztereket, hogy távolítsák el a „nemi különbözőségekre utaló” szavakat a hivatalos nyelvezetből.