Bűntények, baleset és politika – ezek a témák dominálják az esti híradókat

A TV2 és az RTL híradója jellemzően bűntényeket és baleseteket mutat be. A TV2 a kormány számára inkább pozitív, a RTL a kormány számára inkább negatív híreket közöl. Az M1 híradója erősen politizáló, és a kormány számára inkább pozitív hangvétellel közli a híreket. Híradóelemzés 2022. decemberében megjelent hírekről.

A köztelevízió, és a két legnagyobb kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL esti híradóját vizsgáltuk a 2022. decemberi időszakban. Összesen 15 esti híradót vizsgáltuk, ami során 288 hírt elemeztünk abból a szempontból, hogy mi volt a hír topikja (témakör, amibe besorolható egy hír, például: belpolitika, külpolitika, gazdaság, bűntény, stb.), ki, vagy mi állt a hír fókuszában (akiről/amiről a hír szól), és a fókuszban lévő szereplőről vagy eseményről milyen hangvételben beszéltek a hír tálalásakor. Figyeltünk arra is, hogy egy téma és a hír bemutatásakor többoldalú, vagy egyoldalú volt a tájékoztatás: ha a téma több releváns szereplőjét, több nézőpontját szólaltatják meg, akkor az többoldalúnak, ha csak egy nézőpontból vizsgálták a témát, akkor egyoldalúnak vettük. Több esetben (például egy balesetről szóló tudósításban) az egyoldalú-többoldalú megosztás nem érvényes, így a híreket ez esetben “nem relevánsként” kategorizáltuk.

A TV2 Tények címen futó híradójában a hírek jelentős részét a baleset-bűntények topik hírei teszik ki, jóval lemaradva az életmód topikba sorolható hírek következnek (például ünnep, adományozás, fogyasztási szokások, orvoslás, állatkerti történések). Politika mérsékelten volt jelen a vizsgált időszakban, de amikor közélettel foglalkozott a Tények, akkor inkább a magyar kormány számára kedvező híreket mutattak be (egyetlen negatív hír a MOB körüli házkutatás volt), míg a kormány számára kellemetlen híreket negatív színben tálalták, az Európai Unióról pedig csak negatív hangvételű hír jelent meg. A hírek 70 százalékában a tájékoztatás egyoldalú volt a TV2 esti híradójában.

Az RTL Híradóban is jellemzően balesetről és bűntényről van szó, de jóval kisebb mértékben, mint a Tények esetén. Elmondható, hogy az RTL esti híradója inkább politizál, mint a TV2-é, életmód kategóriába sorolható topikok kevésbé hangsúlyosak. A magyar kormányról szinte csak negatív hangvétellel szóltak a hírek, a kormány számára kedvezőtlen témákat pedig inkább pozitív színben tüntették fel. A hírek 62 százalékában a tájékoztatás többoldalú volt az RTL Híradóban.

Az M1 esti híradójában szinte alig voltak balesetekről és bűntényekről szóló hírek. Erősen politizáló híradó a köztelevízióé, a 2 vezető topik a belpolitika és a külpolitika volt. Ezek a hírek a kormány számára 90 százalékban pozitívak voltak, azonban az M1 Híradó a kormánykritikus témákat (pl. ellenzéki pártok egyes megszólalásai, pedagógustüntetések) 78 százalékban negatív hangvételben mutatta be. A TV2-höz hasonlóan az M1 híradója is az Európai Unióról csak negatív hangvétellel számolt be. Ukrajnáról 3 negatív és 2 pozitív hír jelent meg, Oroszországról pedig 1 pozitív, 1 negatív, 1 semleges. A hírek 56 százalékában a tájékoztatás egyoldalú volt az M1 esti híradójában.