Elfogadta az Országgyűlés az újságírók büntetőjogi felelősségrevonásának eltörléséről szóló törvényjavaslatot

A Transzparens Újságírásért Alapítvány még április elején fordult azzal a kéréssel Varga Judit igazságügyi miniszterhez és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőihez, hogy fontolják meg a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségének enyhítését, az érvényben lévő büntetőjogi szabályok ugyanis túlzottan korlátozzák az újságírókat a munkavégzésükben.

A szólásszabadság dekriminalizálását elősegítő Büntető törvénykönyv módosításáról szóló javaslatot végül Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint a szintén kormánypárti Halász János nyújtotta be az Országgyűlés elé április végén. A parlament kedden végül 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot.

A becsületsértés és rágalmazás dekriminalizálására korábban az Európa Tanács is javaslatot tett már a tagállamok számára, de különböző újságíró-szervezetek, valamint az Átlátszó oknyomozó portál munkatársai is kérték már erre a döntéshozókat.

Az új szabályozás tehát nemzetközi és hazai konszenzust élvez, az újságírói munka zavartalan végzését szolgálja, a médiában dolgozókat védi.