Az ex-telexes újságíró cáfol: a lap nem mond igazat távozásának körülményeiről

Két újabb újságíró távozik a Telextől: Rovó Attila főszerkesztő-helyettes és Haász János szerkesztő is otthagyja a lapot, miután nemrégiben két szintén alapembernek számító kolléga már felállt a Dull Szabolcs vezette médiumtól. Távozásukat a Telex is kommentálta, egyikük szerint azonban a lapvezetés nem mond igazat. 

Péntek délelőtt robbant a hír, miszerint újabb két újságíró távozik a Telextől. Rovó Attila főszerkesztő-helyettes Facebook-oldalán azt írta, hogy alapító főszerkesztő-helyettesként mindig örömmel és büszkeséggel tekint majd vissza a lap kezdeti korszakára, az építkezésre, a közös munkára a tehetséges kollégáira, most azonban “itt az idő továbblépni”. Rovó a jövőben a HVG.hu-nál lesz az Itthon rovat vezetője.

Haász János szerkesztő szintén távozik a Telextől. A korábban az Indexnél főszerkesztő-helyettesként is dolgozó újságíró miatt nemrégiben kínos álhír-ügybe keveredett a lap. 

Haász ugyanis félreértelmezte Boros Imre közgazdász szavait, aki a Hír TV Napi aktuális című műsorában kommentálta az Egyesült Államok budapesti nagykövetnek bejelentését, miszerint az amerikaiak szankciós listára tették az akkor még Budapesten székelő, részben orosz érdekeltségű Nemzetközi Beruházási Bankot és annak magyar alelnökét. Az első Orbán-kormány minisztere bár az Egyesült Államok szövetségeseként hivatkozott Magyarországra, a Telex cikkében ez azonban már úgy szerepelt, mintha Oroszországé lenne. Napokkal azután, hogy felhívtuk a Telex figyelmét az ügyre, módosították Haász cikkét és elnézést kértek Borostól

Most Haász a közösségi oldalán hazugsággal vádolta meg a lap vezetését, szerinte ugyanis a távozások mögött nem az az ok áll, amit a Telex kommunikál a nyilvánosság felé. 

A Kreatívnak küldött válaszukban azt írták: “A Telex eljutott arra a pontra, hogy a további fejlődése, stratégiai céljai elérése érdekében belső, működési változásokra van szüksége, és ezek a változások nem mindenkinek komfortosak.”

A távozó újságíró szerint ugyanakkor ez nem igaz. Haász bejegyzésében azt írta: 

“Hát ez így ebben a formában, hogy a Markos-Nádast idézzem fel, rohadtul nem igaz. De az igen, hogy hamarosan sajnos véget kell érnie a húszéves Index-Telex történetnek az életemben. De nyugi: visszatérek!”

Az ügy tisztázása érdekében kérdéseket küldtünk Dull Szabolcsnak, a Telex főszerkesztőjének, amint válaszol a megkeresésünkre, frissítjük a cikkünket.

Sorban távozó telexesek

Rovó Attila és Haász János távozásával néhány héten belül már négyre nőtt azon alapemberek száma, akik felálltak a Dull Szabolcs által vezetett laptól. 

Korábban Munk Vera egykori alapító-főszerkesztő is távozott, ahogy Lovas Gergő főszerkesztő-helyettes is. Munk, aki távozása előtt tartalomfejlesztési vezető volt a lapnál, valamint az Egyesült Államok egyik kormányzati szervétől közel 300 millió forintos támogatásban részesülő Telex Akadémia szakmai vezetője, a szlovák Denník N-nél helyezkedett el, mint innovációért és piacokért felelős igazgató, Lovas Gergő pedig a 444-hez igazolt.

Nehéz a helyzet Erdélyben is

Úgy fest, problémák nem csupán Budapesten akadnak, a Telex erdélyi lapjánál, a Transtelexnél is gondok vannak. Néhány hete ugyanis ott is felállt a lap főszerkesztő-helyettese, Gyöngyi Annamária. Ő ráadásul gyakorlatilag a Telex erdélyi lapjának szakmai vezetője is volt, hiszen felelős szerkesztőként ő irányította a Transtelexet, miután tavaly novemberben távozott a főszerkesztő, Kertész Melinda.

Ráadásul a kormánykritikus médium erdélyi lapjának adománygyűjtése sem túl jól sült el nemrég: bár a Transtelex még meg is hosszabbította egyszer a kampány határidejét, így sem gyűlt össze a kellő számú támogatás ahhoz, hogy abban a formában folytassák a munkát, ahogy eddig.