Elhunyt Bernard Shaw, a CNN legendás műsorvezetője

Szerdán elhunyt Bernard Shaw, aki húsz éven át volt a CNN vezető műsorvezetője, és olyan meghatározó eseményekről tudósított a csatornán, mint az Öböl-háború – közölte a csatorna. 82 éves volt, és tüdőgyulladást kapott.

„Bernie a CNN alapító tagja volt, ő volt a washingtoni műsorvezetőnk, amikor 1980. június 1-jén elindultunk. A következő húsz évben vezető vezető műsorvezetőnk volt, az elnökválasztások közvetítésétől kezdve az első öbölháborúról szóló ikonikus tudósításáig, amikor 1991-ben Bagdadból élőben közvetített” – emlékezett vissza Chris Licht, a CNN elnök-vezérigazgatója az erről szóló közleményben.

„Még azután is, hogy elhagyta a CNN-t, Bernie a CNN család közeli tagja maradt, egészen tavalyig segített nézőinknek megérteni történelmi jelentőségű eseményeket. A CNN-nél mindannyiunk részvétét fejezzük ki feleségének, Lindának és gyermekeinek” – tette hozzá.

Shaw már a CNN-hez érkezése előtt is kiemelkedő karriert futott be. A CBS News washingtoni tudósítójaként dolgozott 1971 és 1977 között, majd az évtized második felében az ABC Newsnak tudósított Latin-Amerikáról és az Egyesült Államok Kongresszusából. A CNN-nél pedig egy új korszak eljövetelének volt tevőleges résztvevője: a csatorna újradefiniálta a hírfogyasztást azáltal, hogy egy újonnan induló kábeles csatorna ugyanolyan jelentőségre tett szert a hírek szerelmeseinek körében, mint a már befutott újságok és műsorszolgáltatók. (A legendás műsorvezető halála azonban elkerülte a nagy nyilvánosság figyelmét, hiszen halálhírét pár órával II. Erzsébet brit királynő halála előtt tették közé, ami természetesen percek alatt elárasztotta az összes médiumot, magát alá temetve minden más tartalmat.)

A CNN-nél Shaw a PrimeNews, a csatorna esti adásának társműsorvezetője volt, ahol részt vett a Ronald Reagan elnök elleni 1981-es merényletről szóló tudósításban is. Lisa Napoli Up All Night: Ted Turner, CNN and the Birth of 24-Hour News című könyve szerint a CNN az ügy kapcsán négy perccel megelőzte vetélytársait.  

„Nem tudjuk pontosan, mi történt” – mondta Shaw Napoli beszámolója szerint, majd így folytatta: „Jelenthetjük, hogy lövések dördültek el, amikor Reagan elnök elhagyta a washingtoni Hilton szállodát azt a beszédet követően, amelyet élőben közvetítettünk itt a CNN-en. Az elnök a United Press International szerint nem sérült meg.”

Shaw-hoz később csatlakozott adásban a CBS News korábbi újságírója, Daniel Schorr, és az ő munkája segített megszilárdítani a 24 órás kábelhírcsatorna presztízsét.

Munkái közül alighanem az 1991-es öbölháború alatti helyszíni tudósításai a leginkább legendásak: Peter Arnett és John Holliman kollégáival együtt dolgozva Shaw a bagdadi Al-Rashid Hotelből közvetített, fedezéket keresve, miközben cirkálórakéták repkedtek körülötte.

„A bemondónak készülés évei alatt az egyik dolog, amire törekedtem, az volt, hogy a kitörő pokol kellős közepén képes legyek uralkodni az érzelmeimen. És én személy szerint úgy érzem, hogy Bagdadban megfeleltem ennek a feladatnak” – mondta Shaw az NPR-nek 2014-ben.

„Minél intenzívebb a hír, amiről tudósítok, annál higgadtabb akarok lenni. Minél inkább visszafogom az érzelmeimet, még a hangszínemet is, mert az emberek a pontosságtól, a történések tárgyilagos leírásától függenek. És rossz szolgálatot tennék a hírfogyasztóknak – legyenek azok olvasók, hallgatók vagy nézők –, ha érzelmessé válnék és elragadtatnám magam” – fogalmazott a műsorvezető.

Shaw Chicagóban kezdte műsorvezetői és riporteri karrierjét a WNUS műsorvezetőjeként és riportereként. A Westinghouse Broadcastingnak is dolgozott.

Pályafutását a CNN-nél zárta le, ahol 1992 és 2001 között, az Inside Politics című, hosszú ideig futó műsor moderátora volt. Alkalmanként még mindig feltűnt a csatornánál, egyszer 2005-ben, amikor Judy Woodruff az utolsó adását vezette, valamint 2020-ban, amikor Erin Burnett kora esti OutFront című műsorában volt látható, ahol a CNN indulásának 40. évfordulójáról beszélt.