Konszolidálódik a magyar sporttelevíziók piaca – 13 év után megszűnik a Digi Sport

A napokban vált biztossá, hogy tizenhárom év után 2022. július 1-től megszűnik a Digi Sport televízió adása Magyarországon. Ebben az írásban bemutatjuk a csatorna megalakulásának történetét és a megszűnéséhez vezető gazdasági okokat, valamint megemlékezünk a Digi legismertebb műsorairól és műsorvezetőiről is.

2009. július 23-án indult útnak a Digi TV nevű szolgáltató első sportcsatornája, 19 óra 45 perces kezdettel az Újpest–Steaua București Európa-liga mérkőzés volt az első érdembeli adás, amit a csatornán láthattak a nézők. Nagy fegyvertény volt ekkor, hogy a Digi már az indulás pillanatában megszerezte a szerdai Bajnokok Ligája mérkőzések közvetítői jogait, valamint már az elstartolást megelőző hónapokban kiszivárgott a csatorna terve, hogy a Bundesliga legtöbb mérkőzésének, valamint a SportTv korábbi ajánlatára jelentősen rálicitálva az NBI mérkőzéseinek sugárzási jogait is bezsákolja. De megtette a Digi ajánlatát a magyar kézilabda- és a vízilabda-bajnokságra és indulásától kezdve jó ideig a csatorna közvetítette a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligája küzdelmeit is. Hamar világossá vált tehát mindenki számára, hogy a Digi Sport a hazai sport televíziózás legnagyobb termékeinek hirtelen és nagymértékű átvételére törekszik.

A Digi térhódítása persze nem Magyarországon kezdődött, a csatorna mögött álló romániai vállalkozás otthon már komoly sikereket könyvelhetett el, sőt mondhatni hamar monopol helyzetbe került a román sport televíziózás piacán. A Digi Sport mögött álló RCS&RDS társaság egy évvel a magyarországi piacra lépést megelőzően szerezte meg a román labdarúgó-bajnokság élvonalbeli mérkőzéseinek közvetítési jogát. A liciten a leggazdagabb erdélyi magyarként számon tartott Teszári Zoltán tulajdonában lévő kábelszolgáltató társaság ajánlotta a legtöbbet. 2008 júliusára aztán kisebb lázadás tört ki a monopolhelyzet miatt, miután a közvetítési jogokat birtokló RCS&RDS nem egyezett meg a többi román kábelszolgáltatóval, így az ország lakosságának 65 százaléka – számítások szerint mintegy 3,4 millió háztartás – nem láthatta a Liga 1 küzdelmeit.

A Digi Sport magyarországi debütálása felkavarta az állóvizet, a csatorna – a megszerzett közvetítési jogoknak köszönhetően – a szakmában nagy névnek számító tévés személyiségeket tudott leigazolni. A felelős szerkesztőként dolgozó Kristóf Péter lett a Digi közvetítő riportere, Csiszár Jenő korábbi rádiós és a TV2-ről is ismert televíziós műsorvezető lett a stúdióban a műsorvezető, Détári Lajos hatvanegyszeres válogatott labdarúgó és Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány lettek a szakértők. A pálya széléről a kezdetekben Klauszmann Viktor jelentkezett be, a szakkommentátorként pedig pedig az újpestiek által is szeretett, egykori válogatott Kovács Zoltán lett. A Digi Sportnak (valamint a később debütáló többi csatornának) a hangjai Csík Csaba Krisztián és Zakariás Éva voltak.

*Forrás: NMHH – televíziós gyorsjelentés (2021. július)

A Digi kiépítése ezt követően szépen beindult, 2010 szeptembere óta kábelen a PR Telecom-nál is fogható lett, majd 2011. március 14-én elindult a Digi Sport Plus csatorna is, amelyen főleg az eredeti csatornán háttérbe szoruló sportágak – például motorsport, atlétika, kézilabda – kapnak szerepet. 2011 tavaszán a terjeszkedésnek köszönhetően országosan már közel 33%-os elérésű Digi Sport, ami nagyjából 1 200 000 háztartás lefedését jelentette. 2012. augusztus 1-jén arculatváltáson esett át a csatorna, ekkor a korábbi Digi Sport Digi Sport 1, míg a Digi Sport Plus Digi Sport 2 névre lett átkeresztelve. 2015. október 24-én pedig elindult a harmadik csatorna Digi Sport 3 néven, Vitray Tamás köszöntőjével. Mindeközben a magyarországi terjeszkedés mellett a RCS&RDS Szlovákiában és Romániában is nagy sikereket ért el, ezekben az országokban a helyi a Digi-csatornák nagyobb szeletet tudtak magukénak a kábeltelevíziós piacból.

A csatorna legismertebb műsorai között említhetjük Vitray Tamás „Amiről nem beszéltünk” és „Megint mesélek” beszélgetőshowjait, Egri Viktor „V-közép” nevű vitaműsorát, Csisztu Zsuzsa „Vendégjátékos” című magazinműsorát, valamint Szombathy Pál „Rangadóját” és híressé vált Reggeli Start elnevezésű reggeli műsorát.

A Digi Sport magyarországi piacra lépése jól illeszkedett a hazai sportcsatornák egyre növekvő mértékű versenyének folyamatába, amely a magyar állami televízió sportközvetítésekre vonatkozó monopóliumának Eurosport általi 1996-os megdöntésével kezdődött. Ehhez csatlakozott 2000-ben a SportTV, majd 2009-ben a Digi Sport, valamint rövid ideig a nagy kereskedelmi csatornák is. A TV2 Média Csoport 2016-ban elindított a Spíler TV-jével, majd az Arena4-el már közel tíz csatorna versenyzett a sportszerető magyar nézőkért. A piac túlterheltségéhez és a csökkenő profitokhoz járult hozzá az MTVA-hoz tartozó M4 egyre növekvő aktivitása, valamint a koronavírusjárvány okozta gazdasági válság is. Várható volt tehát, hogy idővel konszolidálódni fog a magyar sportmédiapiac tévés ága.

A napokban vált biztossá, hogy tizenhárom év után 2022. július 1-től megszűnik a Digi Sport televízió adása Magyarországon, nem lesz tartalomszolgáltatás a Digi Sport 1, a Digi Sport 2 és a Digi Sport 3 csatornán sem. (A sportcsatornákon kívül szeptember 1-től megszűnik még a FilmNow, a Digi World, a Digi Life, a Digi Animal World, a H!t Music Channel és a Music Channel is.) Sajtóértesülések szerint a román RCS&RDS médiaóriás a közelmúltban adta el az itthon 2700 munkavállalót foglalkoztató DIGI cégcsoportot a Jászai Gellért, milliárdos üzletember többségi tulajdonában álló 4iG Nyrt-nek. (Az értékesített portfólió részét képezte egyébként a DIGI Kft., Invitel Zrt. és ITV Zrt. is.) A közlemény szerint a döntés hátterében a Digi Sport évek óta tartó veszteségés működése áll: A Digi utoljára 2017-ben produkált profitábilis évet, azóta az árbevétel arányos eredménye -7% és -26% között mozgott.

*Forrás: Opten céginformációs rendszer

Arról, hogy a Digi Sportnak vége lehet, már 2021-ben röppentek fel hírek. Ennek az egyik jele az volt, hogy a korábban több nagy futballbajnokságot és a Bajnokok Ligája mérkőzéseit is közvetítő csatorna tavalyra már csak a Ligue I és a Premier League közvetítési jogainak egy részét tudta csak megszerezni, valamint az is, hogy 2021 nyarán távozott az utolsó években a Digi Sport arcainak számító Monoki Lehel, valamint Bánki József és Sallói István szakértők is. A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-t és leányvállalatait (Invitel Zrt., a Digi Infrastruktúra Zrt., és az I-TV Zrt.) végül januárban vásárolta fel 625 millió euróért (közel 250 milliárd forintért) a 4ig, amellyel az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi akvizícióját mutatták be.

A Digi Sport csatornák pótlására a DIGI Magyarország és az Invitel augusztus 5-től felveszi kínálatába az ARENA4 és az újonnan induló MATCH4 sportcsatornákat. A MATCH4 elsősorban nemzetközi labdarúgó bajnokságokat közvetít majd, de láthatóak lesznek emellett különböző technikai sportok és darts is. Az ARENA4 a német Bundesliga és az UEFA nemzetközi válogatott mérkőzései mellett amerikai focit, valamint a MotoGP futamokat és küzdősport eseményeket közvetít majd.

A Digi Sport megszűnésével a magyar sport televíziózás egyik fontos fejezete zárult le, a csatorna számos karakteres műsor járult hozzá a haza sportmédia történetéhez.