Orbán és Gyurcsány dominálta leginkább a sajtót a nemzeti ünnepen

A nemzeti ünnepeink rendre nem a történelmi események felidézéséről, hanem az aktuálpolitikai küzdelemekről szólnak, a politikai szereplők ugyanis igyekeznek nemzeti nagyjaink helyett magukra irányítani a figyelmet. Nem történt ez másként idén március 15-e alkalmából sem. Elemzésünkben azt vesszük górcső alá, hogyan számoltak be az általunk vizsgált sajtótermékek a legfontosabb közéleti aktorok ünnepi beszédeiről, politikai rendezvényeiről. Összességében kijelenthető, inkább a kormánykritikus sajtót mozgatták meg a március 15-i rendezvények, ők ugyanis nagyobb arányban és több eseményről készítettek tudósítást, mint a kormánybarát orgánumok.

Az Index az egész nemzeti ünnepről percről-percre tudósítást közölt. Míg tavaly sokszor március 15-hez kötődő érdekességekkel tarkították a tudósításukat, (például a Google forradalommal kapcsolatos megemlékezését, és Petőfi Sándor csigát és bevert tojást tartalmazó menüjét), addig idén inkább forradalmi asszociációk segítségével megírt cikkek születtek (például sorra vették a forradalmi eseményeknek helyet adó utcák és terek négyzetméterárait, és levonták azt a következtetést, hogy Petőfi fogná a fejét, ha most kéne lakást vennie a belvárosban), de a 10 évvel ezelőtti hóviharra is emlékeztették olvasóikat, valamint megkérdezték a ChatGPT-t, hogy ma mit kíván a magyar nemzet. Az Index a Mi Hazánk megemlékezéséről jellemzően a 24.hu tudósítását felhasználva közölt információkat, a helyszínen valószínűleg nem voltak jelen. Külön cikket nem közöltek a Mi Hazánk megemlékezésén elhangzott gondolatokról, mindössze 3 bejegyzést tettek a percről-percre tudósításukba a beszédekről, míg az Gyurcsány Ferencet nem tartalmazó baloldali ellenzék által szervezett Szabadságmenet minden rezdüléséről hírt adott az Index. Természetesen Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor beszédéről külön összefoglaló cikket írtak, amik jellemzően tárgyilagos átiratai voltak a megszólalásoknak. A beszéd másnapján egy összehasonlító, elemző cikkben sorra vették Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely beszédének üzenetét, és a politikusok aktuális helyzetét – ám ebből nem túl elegánsan kimaradt a Toroczkai Lászlóról szóló rész. Videós riportot egyik politikushoz kapcsolódóan sem közölt az Index, kizárólag a néhány tucat civil szervezet által rendezett Szabadságmenetről.

A Telex a percről-percre tudósításában talán gunyorosan jegyezte meg, hogy „Orbán Viktor Kiskőrösön minden magyarban megtalálta Petőfi Sándort”, Gyurcsány Ferenctől azt emelte ki, hogy a volt miniszterelnök a „pokolba küldte a kormányt”, a Mi Hazánk elnökétől pedig azt a részt emelték ki, miszerint ki kell lépnie Magyarországnak a NATO-ból. Alapvetően a Telex nemzeti ünnepről szóló percről-percre tudósítása az Indexnél jobban fókuszba helyezte a politikát. Felhívták a figyelmet arra a problémára is, hogy Orbán Viktor beszédével kapcsolatban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt az információt adta a Telexnek, hogy a előzetes sajtóregisztráció nem szükséges a rendezvény látogatásához, ám a stáb a helyszínen azt tapasztalta, hogy a közönség soraiba csak karszalaggal rendelkező újságírókat, fotósokat és videós stábokat engedik be, de számukra nem derült ki, hogyan lehet hozzájutni a bejutáshoz szükséges karszalaghoz.. Molnár Réka a Hír TV tudósítását látva írt a kiskőrösiek produkciójáról. Szerinte az előadás betlehemes és szovjetfilmes volt, ugyanis szerinte „a kokárdás ifjak integettek a parasztviseleteseknek szép, lassú, szovjetfilmes integetéssel” valamint „kis karácsonyi betlehemezés hangulatát” hozza közénk március 15-re az Orbán Viktor beszédét megelőző produkció. Orbán Viktor beszédének külön percről-percre tudósítást szentelt a Telex. Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László gondolatai csak a március 15-i tudósításban kaptak helyet, de ott sem túl hangsúlyosan. A Telexen külön videó jelent meg az elhíresült Orbán pizzáról, és külön-külön videós tudósítást is szenteltek a miniszterelnök kiskőrösi, valamint a DK és a Mi Hazánk budapesti rendezvényének, ahol leginkább a közönséget interjúvolták. Egy Orbán Viktor beszédén résztvevőtől megtudhattuk, hogy Putyin nem példamutató, mert az embereket megöli. Gyurcsány beszédéről a párt politikusait is kérdezték, méghozzá arról, hogy a DK elnöke az új parlamenti képviselőt kellemetlenül hosszan és félreérthetően ölelte. A DK a Fideszes sajtóelhárításhoz hasonló stílusban próbálta lerázni a Telex stábját a kérdések miatt. Az új képviselő, Ráczné Földi Judit úgy menekült a Telex újságírója elől, mintha a Pesti Srácok riportere kérdezte volna. A Mi Hazánk rendezvényén pedig főként a fiatalokkal kapcsolatban kérdezték a közönség tagjait, főleg arról, hogy miért nincsenek ott.

A 444.hu nem vitte túlzásba az írásos tudósítást a március 15-i megszólalásokról, még percről-percre tudósítást sem írtak. Inkább a videós riportokra helyezték a hangsúlyt. Ráczné Földi Judit közleményéről cikket írtak: az új képviselő szerint újságírók abuzálták a nemzeti ünnepen. Gyurcsány és Toroczkai beszédéről nem írtak külön cikket, csak Orbán Viktoréról (a tudósítás nem volt mentes az ironikus hangvételtől), amiből kiderült, hogy Petőfi Sándor pont azokért az ügyekért állna ki, mint most Orbán Viktor. Videóban kérdezték például az utca emberét arról, hogy mi jut eszükbe Petőfi Sándorról, majd megkérdezték Vaderna Gábort, az ELTE BTK egyetemi docensét Petőfi Sándor jelentőségéről. A DK és a Mi Hazánk – egymáshoz igen közel eső – megemlékezéséről egy videóban számolt be a 444.hu, a Szabadságmenetről azonban külön videóban tudósítottak, és láthattuk, ahogy a résztvevők tojásba kiabáltak. Kiskőrösről Rényi Pál Dániel és Ács Dániel tudósított, ahol a helyi Pilvaxot (az Orbán pizzát áruló pizzériát) is meglátogatták, itt rögtönzött gyors interjút készítettek a megafonos influenszerekkel, valamint a miniszterelnök beszédére érkezőket kapták mikrofonvégre. 

A Magyar Nemzet több cikket is közölt Gyurcsány Ferenc beszédéről, és a DK rendezvényéről. Ráczné kapcsán a Telex videóját és az új képviselő közleményét mutatták be. Hamár hosszas ölelések, a Magyar Nemzet tudósításából derült ki az is, hogy a volt miniszterelnök újabb szenvedélyes ölelkezésre készül: miután Gyurcsány Ferenc a színpadra állt, a közönségből valaki bekiabálta azt, hogy „Egy ölelést, Feri!” Mire Gyurcsány csak ennyit válaszolt, hogy „Gyere ide, te vad fiú!”. A Mi Hazánk rendezvényéről és Toroczkai László beszédéről mindössze 1 rövid cikkben számolt be a Magyar Nemzet. Orbán Viktor beszédéről is külön cikkben emlékeztek meg, illetve a Kossuth-nóta elénekléséről is közzétettek egy videót a hírportálon. Ezeken kívül a Magyar Nemzet nem volt igazán aktív a nemzeti ünnepről szóló tudósításban.

Az Origo – szokásához híven – nagyjából ugyanazokat a cikkeket közölte, mint a Magyar Nemzet. Orbán Viktor beszédét hasonló fénytörésben mutatták be, és a Kossuth-nótáról szóló beszámolóban is szinte csak annyit változtattak, hogy a címbe beleírták, hogy „Megható felvétel”. Ezeken kívül közöltek még fotóriportokat és előkészületekről cikkeket. Toroczkai László beszédéről és a Mi Hazánk rendezvényéről az Origo egyáltalán nem adott hírt. Gyurcsány Ferenc beszédét is szinte ugyanúgy közölték, mint ahogy a Magyar Nemzet tette, a videó is megegyezik. Fotóriportot közöltek az eseményről, de egy másik cikkből az is kiderült – bizonyára sokak meglepetésére –, hogy Gyurcsány Ferenc háborúpárti.

A Pesti Srácok felületén Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédéről egy tárgyilagos tudósító cikk jelent meg, ezen túl a DK rendezvényével kapcsolatban semmi. A Mi Hazánkkal kapcsolatban sem vitték túlzásba a hírközlést, Toroczkai beszéde kapcsán azt emelte ki, hogy „vissza kell venni a magyarok fővárosát, Budapestet az életképtelen, magyartalan belpesti romkocsmatöltelékektől”. A Pesti Srácok csak az Orbán beszédnek teret adó kiskőrösi rendezvényről közölt videós riportot, és persze tudósító cikkel sem maradtak adósok a Srácok, de még ők sem voltak annyira aktívak, mint a kormánykritikus hírportálok.

ZÖLD = részletes beszámolót írt az eseményről, SÁRGA = beszámolt az eseményről, PIROS = nem számolt be az eseményről