Rutinátalakítás vagy koncepcióváltás? – Brian Stelter távozik a CNN-től

Váratlanul távozott a CNN-től Brian Stelter, aki közel egy évtizedig állt a csatorna szolgálatában, mint újságíró, tudósító és műsorvezető. A csatornához közeli források szerint Stelter távozásához köze van John Malone-nak, a milliárdos médiamogulnak, aki történetesen a Warner Bros. Discovery részvényese – amely a CNN-t tulajdonló cég – és közeli bizalmasa a Warner Bros. vezérigazgatójának és elnökének, David Zaslavnak.

Malone tavaly a CNBC egyik műsorában kifejtette, hogy örülne annak, ha a CNN visszatérne ahhoz a fajta újságíráshoz, amivel indult. A megjegyzés után érezhető volt az aggódás a CNN stábján belül, mert úgy gondolták, hogy Malone azt szeretné elérni, hogy a CNN kevésbé elkötelezetten foglaljon állást a liberális értékrend mellett. Ez a feltételezés magyarázatot adhat arra is, hogy a csatorna miért szüntette meg a Stelter’s Reliable Sources című heti műsorát, ami az elmúlt néhány évben rendre ellenségesen szólalt meg a Republikánus Párttal szemben, de hírlevele kötelező esti olvasmánynak számított minden sajtóban dolgozó számára.

A Warner Bros. Discovery hangsúlyozta, hogy Malone csak egy a 13 igazgatósági tag közül, így önmagában nem gyakorolhat közvetlen hatást a szerkesztőségi ügyekre. A szimbolikusnak tűnő döntést végső soron a CNN frissen (2022. májusában) kinevezett elnök-vezérigazgatója Chris Licht hozta megkorábban egy állománygyűlésen azzal nyugtatta a dolgozókat, hogy nem Malone fogja meghatározni az irányvonalat, ő például még nem is találkozott személyesen a milliárdossal.  

A Vanity Fair újságírója, Joe Pompeo leírja, hogy augusztus 17-én szerdán, délután egy órakor kapta az első információt arról, hogy Licht behívatta az irodájába Steltert, hogy közölje vele a rossz hírt, de percekkel később már egész New York erről beszélt. Maga Stelter csak annyival kommentálta a hírt, hogy ritka különleges kiváltság volt számára az, hogy egy sajtóra összpontosító műsort vezethetett pont abban az időben, amikor a sajtónak nagyobb befolyása van, mint valaha.

Stelter szoros kapcsolatot ápolt a CNN korábbi elnök-vezérigazgatójával, Jeff Zuckerrel, aki támogatta munkásságát. A vezetőségi váltás után, azonban Stelter elvesztette legfontosabb szövetségesét, így eshetett áldozatul Licht átalakításainak, ami egyes források szerint érinteni fogják a CNN teljes vasárnapi programját.

Licht mellett Zaslav is közreműködik az átszervezésben és a Warner Bros. Discovery CNN-re vonatkozó elképzeléseinek megvalósításában. Dolgozik a CNN globális hírgyűjtő funkcióinak növelésén, miközben megpróbál eltávolodni a Trump kabinet alatt szerzett párthoz köthető hírnevétől. A két vezető beosztású személy elképzelései egybevágónak tűnnek és ezt több belső forrás is megerősítette, viszont Licht nem kap parancsba semmit, hanem saját céljaiért dolgozik. Azt még nem tudni, hogy Stelter távozása milyen átrendeződést eredményez majd, az viszont várható, hogy Licht az ősz folyamán még inkább rányomja bélyegét a hálózatra.