Válasz helyett támadás – reakció Gulyás Balázs vádjaira

Megkerestük a magyar közéletet meghatározó újságírókat az Ipsos globális bizalmiindex-felmérése okán. Nem kommentáltuk azt, csupán kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolnak erről azok, akikről szól a kutatás. Oldaltól, politikai hovatartozástól függetlenül kíváncsiak vagyunk a véleményükre. Többek között Gulyás Balázséra is. A publicista nem válaszolt nekünk, inkább nyilvános posztban támadott meg minket.

…én nem veszek részt, nem leszek a hasznos idiótájuk.” – írja nyilvános facebook bejegyzésében Gulyás Balázs. 

Gulyás vádjait visszautasítjuk. Gulyás egy olyan cikkre alapozhatja a véleményét, az Átlátszó valótlanságokat állító cikkére, amellyel kapcsolatban jogerősen pereket nyertünk. Ez az írás hamis állításokkal igyekszik lejáratni minket. Vitákban pedig a bíróságon hamisnak ítélt átlátszó-vádak rendre előjönnek. Mi pedig következetesen mindig vissza fogjuk utasítani. 

De nézzük sorban. Írtunk cikkeket a Pegasus-ügy média folyamatairól. Gulyás azt állítja, hogy szerintünk a Pegasus-ügy egy összehangolt, baloldali támadás. Gulyás valószínű nem olvasta el az elemzéseinket. Mindenesetre ezt a képet itt hagynám:

De azért a fő cikket is javaslom elolvasni. Ebben az időszakban különben arról is írtunk, hogy a kormánypárthoz köthető média hogyan használja fel a Cseh Katalin-ügyet és mennyiben tekinthető ez egy – a Pegasus-ra adott – válaszlépésnek. 

Vitákat is szervezünk. Mi nem ítélkezünk és nem mondjuk meg, hogy ki az újságíró és ki nem. A XXI. század digitális világában, a poszt-újságírás korában nem is biztos, hogy releváns kérdés ez. Azt vizsgáljuk, hogy azok, akik újságírói feladatot látnak el, milyen hatással vannak a közéletre, a társadalomra. 

Az ország egyik fele fideszes propagandistának tart mindenkit, aki kormánypárti médiumnál dolgozik. Az ország másik fele pedig Soros propagandistájának tart mindenkit, aki nem ott. A polarizált társadalom fenntartásában nagy szerepe van a Gulyás Balázs által hangoztatott véleménynek, miszerint az általuk propagandistának titulált szereplőkkel nem szabad leülni vitázni. A véleménybuborékokat másképpen pedig nehéz lesz kilyukasztani.  


Az pedig bizonyítható, hogy a közönség nagy érdeklődéssel várja ezeket az eseményeket. A következő, amelyre ezúton is szeretnénk meghívni – nézőként – Gulyás Urat, február 23-án lesz.