Viharfelhők gyülekeznek a Washington Post felett?

A tradicionális amerikai újságírás egyik zászlóshajója, a Washington Post egyes források szerint komoly problémákkal küzd. Az aggódók megkérdőjelezik a Jeff Bezos által kinevezett első számú vezető alkalmasságát, a cég kilábalást biztosítani hivatott stratégiáját pedig elnagyoltnak és sablonosnak tartják.

Azt követően, hogy Jeff Bezos Amazon-vezér 2013-ban megvásárolta a The Washington Postot, az üzlet fellendült. Az olvasók tömegesen vásároltak digitális előfizetést, a szerkesztőség pedig több száz újságíróval bővült, nagyjából a duplájára nőve.

Az elmúlt évben azonban a Post fellendülése megtorpant. A politikailag rendkívül kiélezett Trump-kormányzat elképesztő tempójú hírgyártása a múlté, az olvasók nagy számban elfordultak a laptól, az a törekvés pedig, hogy a Beltwayen (az amerikai fővárost és elővárosait nevezik így, ahova a szövetségi hivatalok, politikusok és lobbisták összpontosulnak) túl is komolyabb pozíciókat szerezzen, nem volt képes kompenzálni a veszteséget.

Két, a vállalat pénzügyeit ismerő személy a The New York Times-nak elmondta, hogy a lap, azok után, hogy évekig évekig nyereséges volt, 2022-ben már veszteséget fog termelni.   Egy belső pénzügyi adatokat tartalmazó dokumentumból az is kiderül, hogy a Postnak most kevesebb, mint a hárommillió digitális előfizetője van, a portál által generált digitális hirdetési bevételek pedig az első félévben nagyjából 70 millió dollárra csökkentek, ami 15 százalékkal kevesebb, mint 2021 első félévében.

Belső források szerint Fred Ryan vezérigazgató és kiadóvezető az elmúlt hetekben – a szerkesztőség vezetőségével együtt – 100 álláshely leépítésének lehetőségét fontolgatta   (jelenleg körülbelül 1000 ember dolgozik a médiumnál). A Post tagadta a létszámcsökkentést, illetve arról beszélt, hogy hanem folyamatosan bővítik a szerkesztőséget, és „feltérképezik azokat a pozíciókat, amelyeket át kell alakítani, hogy jobban meg tudjanak felelni országos és globális közönségük igényeinek”. Hozzátette, hogy a hirdetési bevételek csökkenését bemutató dokumentum nem mutat teljes képet a The Post üzleti eredményeiről, de az eltérés okát nem részletezte.

Az újság szakmai sikerei nem maradtak el, idén elnyerték a legrangosabb amerikai sajtóelismerést, a Pulitzer-díjat a Capitoliumban tavaly január 6-án történt zavargásokról szóló tudósításásukért. Az elmúlt években Szöulban és Londonban is központokat nyitottak, hogy lehetővé tegye az éjjel-nappali szerkesztést.

 A Post mellett számos médium szembesült olvasótáborának csökkenésével mióta Trump távozott az elnöki posztról, de a két legnagyobb versenytárs – a The New York Times és a The Wall Street Journal – növelte előfizetőinek számát ebben az időszakban.

A visszaesés belső feszültségeket váltott ki: egyes felsővezetők aggódnak amiatt, hogy Bezos embereként számon tartott Fred Ryan nem lépett fel elég határozottan, hogy bővítse a portál elérését. Egyeseket az is bosszant, hogy a vállalat marketingtevékenysége elég tétova lett mióta Ryan irányítja azt, az egy másik nagy hírszolgáltató megvásárlásáról szóló tárgyalások pedig megakadtak.

A dolgozók között az is növeli a feszültséget okozott, hogy Ryan a termelékenységre és az irodai jelenlétre helyezi a hangsúlyt a szerkesztőségben. Új intézkedéseket hozott az irodai jelenlét emelése érdekében, miközben új teljesítményértékelési módszereket vezetett be.

Vezetőtársai előtt nem is titkolta, hogy megítélése szerint a szerkesztőségben számos gyenge teljesítményt nyújtó munkatárs van, akiktől meg kellene szabadulni.

Más vezetők türelemre intenek mindenkit. Úgy gondolják, hogy a cikkek és tudósítások növelése tudósítások végül bevonzzák majd, ez pedig pénzügyi sikerhez vezet. Sally Buzbee főszerkesztő elmondta, hogy a szerkesztőség 150 új állást hirdet meg és meghirdette a „5 by 25” elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy 2025-re a The Post elérje az ötmillió digitális előfizető számát.

„Nem kérdés, hogy diverzifikálnunk kell a tartalmainkat, hogy az emberek hozzánk jöjjenek” – mondta Buzbee egy interjúban.

Ennek garanciáját jelenleg a tengerentúli központok már említett kiépítésében, a fiatalabb olvasók bevonásában és az Imagine Entertainment nevű hollywoodi stúdióval való együttműködésben látják.