Neves kormánykritikus újságírót nevezett ki a Momentum kommunikációs igazgatójának

Tóth Richárd korábban a HVG és a 24.hu munkatársaként dolgozott, de a politikusok világa sosem állt tőle távol.

Két hónappal ezelőtt a Momentum megbízta Tóth Richárdot a párt kommunikációs igazgatói pozíciójával, azonban erről semmilyen közleményt, hírt nem lehetett olvasni.

„Ennek az az oka, hogy én az elvégzett munkában hiszek, nem pedig abban, hogy minden humánerőforrást érintő kérdésről közleményt kéne kiküldeni” – magyarázta meg nekünk Tóth Richárd.

Tóth Richárd politológia alap- és mesterdiplomával rendelkezik – reményei szerint idővel doktori fokozatot is tud majd szerezni –, de belekóstolt a nemzetközi tanulmányokba és a közigazgatás-tudományba is. Összességében közel 15 évig volt újságíró – bár hangsúlyozta, hogy nem volt és most már eléggé úgy néz ki, hogy soha nem is lesz ilyen irányú végzettsége –, 2011-ben lett a 24.hu munkatársa, ahol egészen 2017-ig tevékenykedett. Érdekesség és véletlen egybeesés, hogy a portálon megjelent utolsó cikke pont a Momentum egyik akciójával foglalkozott, ekkor azonban még nem volt köze nyilvánosan a párthoz. A 24.hu-tól aztán a HVG-hez igazolt, ahol hároméves karrierje végén, 2020-ban elnyerte a Földes Anna Interjúdíjat. Tóth egy Stumpf Istvánnal készült, „Orbán Viktor is megöregedett, fogytán az energiája” című beszélgetésért érdemelte ki a Földes Anna emlékére 2019-ben megalapított díjat. A díjat érő beszélgetésen túl azonban még sok másik jelentős közéleti interjút és cikket írt a HVG-nél eltöltött évei alatt.

A díj elnyerése után aztán új kihívásokra vágyott és a momentumos EP-képviselő, Cseh Katalin kommunikációs munkatársa lett, akivel egészen két hónappal ezelőttig együtt is dolgozott. Hangsúlyozta, hogy gyerekkori álma volt, hogy újságíró legyen, de mindig is mozgatta, hogy a végzettségét kihasználja és kipróbálja magát a politika világában is.

A Momentum közössége volt az egyetlen, ahol ezt jó szívvel, nagy kedvvel és minden tudásomat beleadva tudom megtenni” – tette hozzá.

Nagy változást jelentett ez, ugyanis eddig ő volt a kérdező, most pedig, neki tettek fel kérdéseket, azonban saját bevallása szerint nem volt nehéz a váltás.

„Kettő év távlatából már megkopnak az emlékek. Arra emlékszem, hogy kettő évvel ezelőtt mit játszott az FC Barcelona, arra már kevésbé, hogy nekem akkor ez a váltás milyen érzés volt, de az megmaradt, hogy nem volt nehéz az átállás, mert ugyanannak az éremnek a két oldalát látják a politikai újságírók és a politikacsinálók” – fogalmazott Tóth és hozzátette, hogy a Cseh Katalin mellett eltöltött két éve alatt és az új pozíciójában is legjobb tudása szerint igyekszik ellátni feladatait.