Bizonyíték: a Magyar Hanghoz is jutott a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzéből

Bár a Magyar Hang hetilap gyakran hangoztatja, hogy kizárólag olvasói támogatásokból és a lapeladásokból tartja fenn magát, a Transzparens Újságírásért Alapítvány média monitoring programja során bizonyítékot talált arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatta már a lap megjelenését egy Átlátszó-s projekten keresztül.

A Magyar Hang 2018 óta van jelen a magyar sajtópiacon. A lapot a 2018-ban megszűnt Magyar Nemzet újságíróinak egy része alapította meg, miután Simicska Lajos az áprilisi országgyűlési választások után néhány nappal bejelentette, finanszírozási problémák miatt nem tudja tovább működtetni az újságot.

Mint ismert, 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök és a vele addig szövetségben lévő nagyvállalkozó, Simicska Lajos viszonya jelentősen megromlott, emiatt pedig sorra távoztak a Simicska Lajos által tulajdonolt, addig kormánybarátnak számító médiumokból (Magyar Nemzet, Hír TV, Lánchíd Rádió) azon munkatársak, akik továbbra is szimpatizáltak a miniszterelnök politikájával. Az ottmaradó újságírók és a hozzájuk érkező új kollégák pedig egy radikálisan más hangvételű, keményen kormánykritikus médiahálózatot kezdtek el működtetni.

A 2018-as lapbezárás után azonban a munka nélkül maradt újságírók egy része megalapította a Magyar Hangot, amely ezt a szellemiséget vitte tovább. A Magyar Hang hetilapként és online hírportálként is jelen van a hazai médiaiacon. A nyomtatott újság hetente 10 ezer feletti példányszámban fogy.

A Magyar Hang, más kormánykritikus médiumokhoz hasonló módon rendszeresen gyűjt támogatói adományt az olvasóitól. A támogatói felületükön így jellemzik magukat:

“A Magyar Hang teljesen független politikai, társadalmi és kulturális hetilap és portál. Függetlenségünket az teszi lehetővé, hogy kizárólag lapterjesztésből, előfizetési díjakból és olvasói felajánlásokból működtetjük hetilapunkat, portálunkat, és készítjük a műsorokat.”

Ez azonban nem teljesen igaz. Nemrégiben ugyanis a Transzparens Újságírásért Alapítvány munkatársai olyan dokumentumokra bukkantak, amely szerint a Magyar Hang kiadását például a Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatta egy Átlátszó-s projekten keresztül.

* Forrás: A Nyílt Társadalom Alapítvány honlapja

Mivel az elmúlt hónapokban komoly közéleti vita alakult ki annak kapcsán, hogy több médiumról is kiderült, hogy a választási kampány alatt jelentős összegben kaptak külföldről támogatást, amely felveti annak a gyanúját, hogy egyes nemzetközi szereplők így próbálnak beavatkozni a hazai politikai küzdelembe, ezért alapítványunk egy monitoringozási programot indított annak érdekében, hogy növelje az átláthatóságot a magyar média szereplői körében.

Ezen vizsgálatok során találtunk rá a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) egy még 2020-ban indult projektjére, melynek keretében az Átlátszó oknyomozó portál arra kapott külön több millió forintot a szervezettől, hogy az általuk írt anyagok megjelenjenek a Magyar Hang hetilapban.

Erről az Átlátszó.hu-n egy szolgálati közlemény is megjelent 2020. novemberében, amelyben azt írták, hogy a Magyar Hang innentől havi egy alkalommal egy négy oldalas mellékletben publikálja majd az Átlátszó által feltárt ügyeket.

Bár az Átlátszó 2020. évi közhasznúsági mellékletében ugyan szerepel, hogy erre a célra nemzetközi forrásból több mint 4 millió forintot (13 780 dollárt) kaptak a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a szolgálati közleményben azonban nem tettek említést arról, hogy a Magyar Hanggal kötött együttműködést valójában ki szponzorálja.

A 2021.évi vonatkozó közhasznúsági mellékletben szintén szerepel ez a támogatási összeg. Ennek vélhetően az az oka, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány projektje egy évre szólt, amely bár 2020. novemberében indult, de 2021. október végéig tartott.

Az Átlátszó pályázik, a Magyar Hangnak fizetnek

Mivel a 2022. évre vonatkozó beszámoló még nem jelent meg az Átlátszó honlapján, ugyanakkor továbbra is havonta megjelennek a Nyílt Társadalom Alapítványhoz rendszeresen pályázó oknyomozó portál cikkei a hetilapban, ezért kérdésekkel fordultunk a Magyar Hanghoz.

Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója megkeresésünkre egy elég sértődött válaszlevelet küldött, ezért csupán azokat a részeket idézzük fel belőle, amelyek kapcsolódnak az érintett ügyhöz.

Válaszában Lukács azt írta, hogy a hetilap nem pályázott és nem is kapott pénzt a Nyílt Társadalom Alapítványtól, velük szerződéses viszonyban nem állnak. (Ezt egyébként mi sem állítottuk, a szervezet ugyanis az Átlátszónak adott pénzt arra, hogy jelenjenek meg az anyagai a Magyar Hangban).

Lukács továbbá leszögezte, hogy ők nem vizsgálják, hogy a nyomdaköltséghez való hozzájárulást az érintett orgánumok (ez esetben az Átlátszó) hogyan teremtik elő. (Ezzel a válasszal vélhetően azt szerette volna sugallani, hogy nem volt tudomásuk a pénz eredeti forrásáról.)

A Magyar Hang lapigazgatója elmondása szerint az Átlátszó tavaly szeptemberig nettó 90 ezer forint hozzájárulást fizetett havonta a megjelenésért cserébe, valamint 1000 példányt is kaptak a négyoldalas mellékletből, amelyet aztán a saját csatornáin keresztül terjeszt az oknyomozó portál stábja. Ezen szolgáltatások összege 2022. szeptemberétől nettó 150 ezer forintra emelkedett, a lapigazgató szerint erre azért volt szükség, mert megdrágultak az előállítási költségek a nyomdai árrobbanás, a gyenge forint, valamint a szállítási költségek drasztikus megemelkedése miatt.

Mint tehát Lukács válaszából kiderült, a korábbi projekt lezárulta óta (2021. október vége) is fennmaradt a fizetett együttműködés a két orgánum között, ugyanakkor az még nem világos, hogy ennek a költségeit is a Nyílt Társadalom Alapítvány egy újabb projektjéből fizették volna.

Kérdésekkel “provokáltunk”

Mint fentebb említettük, az ügy kapcsán megkerestük a Magyar Hang lapvezetését, kérdéseinkre pedig dühödten válaszolt Lukács Csaba lapigazgató, aki kérte, soha többet “ne zargassuk”.

Az újság egyik munkatársa, Dévényi István szintén nehezményezte, hogy kérdéseket intéztünk feléjük az Átlátszóval kötött, fizetett együttműködésük kapcsán. Bejegyzésében, amelyet több portál is átvett, azt írta:

“Figyelj, beszarsz. Megkeresett minket a Transzparens Újságírásért Alapítvány, hogy valljuk be, mennyi pénzt kaptunk Sorostól.”

A valóság ezzel szemben az, hogy mi nem küldtünk olyan kérdést a Magyar Hang felé, amely arra vonatkozott volna, hogy “vallják be, mennyi pénzt kaptak Sorostól”. Soros György nevét annak ellenére sem említettük sehol, hogy az Open Society Foundations valóban Soros György egyik szervezete.

A Magyar Hang újságírójának közösségi médiában tett kijelentéseit a Media1.hu nevű portál is szemlézte. A cikket egyébként a korábbi “magyar hangos” Gulyás Balázs jegyzi, aki minket nem keresett meg a rólunk a szóló cikke kapcsán, csupán egykori kollégájának narratíváját jelenítette meg az írásában.

Gulyás egyenesen odáig ment, hogy a cikk címében azt írta, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány ezúttal a Magyar Hangot “támadja”. Bár még meg sem jelent a Magyar Hangról szóló anyagunk, de Gulyás Balázs már azt egy sajtótermék elleni támadásnak minősítette, hogy annak finanszírozásával kapcsolatban mindössze kérdéseket tettünk fel.