Orbán Viktor évértékelője letarolta a nyilvánosságot – így számoltak be a miniszterelnök beszédéről a sajtóban

A miniszterelnök a Várkert Bazárban tartotta az évértékelő beszédét február 18-án. Orbán Viktor 1999 óta tart évértékelőket, a mostani a 24. volt. Az ellenzéki pártok évértékelőinek sajtóreprezentációjáról korábban írtunk már elemzést, most azt vizsgáljuk, hogy Orbán Viktor évértékelőjét a különböző sajtótermékek hogyan mutatták be.

Az Indexen két felvezető cikk is megjelent Orbán Viktor évértékelőjéről. Az évértékelő előtti napon a mikrofonpróbáról írtak cikket, a beszéd napján pedig a reggeli helyszínbejárásról jelent meg egy írás a hírportálon. Az Index természetesen percről-percre tudósítást is készített az eseményről, valamint egy külön cikkben is megemlékeztek az elhangzottakról. Összefoglalót is készítettek az ellenzéki pártok reakcióiról. Két, nagyon hasonló elemzés is megjelent az Indexen a beszédről, az egyik Nagy Attila Tibor („Az elemző szerint profin volt felépítve az Orbán-beszéd, de ezek a témák hiányoztak”), a másik Mráz Ágoston Sámuel, valamint Horn Gábor közös elemzése („Profi, jól felépített” vagy „morálisan vállalhatatlan” volt az Orbán-beszéd?). Ezek mellett az Indexen megjelent Lánczi Tamás elég pozitív értékelése, illetve Vona Gábor öt pontos reflexiója, amiben a szerző öt általános trendet olvasott ki az évértékelő beszédből.

A 24.hu is készített felvezető cikkeket, ám kicsit egyedibb hangvételben. A reggeli helyszínbejárásról szóló cikkük a „Garbós Rogánnal keresi a beszédét Orbán Viktor” címmel jelent meg, amiben felsorolja Kerner Zsolt, hogy a videóban van öltönyös-garbós Rogán Antal, viccelődő biztonságiak, viccelődő Orbán, színpad, és sál, de beszéd az nincs. Felvezetésként beszámoltak Nagy Feró gondolatairól, illetve felelevenítették Orbán legelső, ellenzékből elmondott 2003-as évértékelőjét. A 24.hu is percről-percre tudósított az eseményről, és ők is lehozták az ellenzéki pártok reakcióit. Videós riportot is közöltek, aminek a fókuszában a vendégekhez intézett rövid kérdések és – helyenként meg is kapott válaszok – álltak. Jelentősebb elemzés nem jelent meg a 24.hu-n a miniszterelnök évértékelőjéről.

A Telex két felvezető cikkel emlékeztette olvasóit az évértékelőre, ők a kacagó Rogán Antalos tartalmat tartották közlésre érdemesnek, valamint Haász János írt cikket Nagy Feró elemzői gondolatairól, melyben a szerző felelevenítette azt is, hogy számára Nagy Feró régóta kedvenc, „még annál is régebben, mint amikor azt fejtegette, hogy a melegprobléma elenyésző, az ő falujában például egy sincs (mármint homoszexuális)”, majd Nagy Feró lázadói szerepét állította szembe vélt (vagy valós) szervilizmusával. A Telex szintén készített percről-percre tudósítást a beszédről, valamint csokorba szedte az ellenzéki reakciókat (ám egy igen sarkos címmel: „Orbán egy hazug, hiteltelen, áruló putyinista hóhér – reagált az ellenzék a miniszterelnök évértékelőjére”, majd Dull Szabolcs emelt ki külön cikkben öt erős mondatot a miniszterelnöki beszédből. Brückner Gergely az évértékelőn elhangzott erőműfejlesztések kapcsán szedte össze, hogy pontosan mikre gondolhatott Orbán Viktor. Egy erőteljesen ironikus hangvételű cikkben hívták fel a figyelmet az évértékelőn megjelent vendégekre, melynek fő üzenete, hogy a Fidesz polgári pártból lakossági trashbe „csúszott át”, mivel „2010-ben Kudlik Júliát hívták meg, aki arról volt híres, hogy a tévében igaz dolgokat mond. 2023-ban Gönczi Gábort hívták meg, aki arról híres, hogy a tévében hazugságokat mond”.

A 444.hu beharangozó cikkében is a „Garbós Rogán” állt a középpontban, illetve egy másik cikkben felelevenítették azt, hogy miket mondott eddigi évértékelőin Orbán Viktor Oroszországról. Percről-percre tudósítást ők is készítettek, de külön cikkben emelték ki a havi tömegközlekedési bérletről szóló bejelentést, és ebben a cikkben egy „végtelenített Kossuth rádiós beszédhez” hasonlították az évértékelőt. Külön cikket ők is közöltek az évértékelő összefoglalójáról, és szintén külön cikket szenteltek annak is, hogy Orbán Viktor látványosan visszavett Oroszország bírálatából, valamint annak, hogy Orbán keveset beszélt a migrációról. A legfontosabb ügyekről ők is megkérdezték az érkezőket, egy terjedelmes, 10 percet meghaladó összefoglaló videót készítettek, melyben az ellenzéki évértékelőkről is megemlékeztek.

A HVG is több felvezető cikket írt, ezek közül kiemelendő az, amelyikben Orbán Viktort fáradt tévés prédikátorba oltott Kádár Jánosként állítja be Lengyel Tibor. A Rogán Antallal helyszínt körbejáró videó bemutatásáról, és Nagy Feró megállapításait tartalmazó interjú szemlézéséről is írtak cikket felvezetésként. A HVG sem maradt adós a percről-percre tudósítással, és külön cikkel jelentkezett az új vonatbérletekről, valamint az ellenzéki reakciókról, amiből ugyan kihagyták a Mi Hazánk mozgalom reakcióját, ám a Szanyi Tibor nevével fémjelzett ISZOMM-ét beletették. Elemzőket (Virág Andreát a Republikon Intézet stratégiai igazgatóját, és Szentpéteri Nagy Richard politológus-elemzőt)  is megszólaltattak, akik egyöntetűen azt állították az évértékelőről, hogy “morálisan, esztétikailag és intellektuálisan is vállalhatatlan”, amiket Orbán Viktor mondott.

A Magyar Nemzet szintén lehozott egy cikket, ami az elemzőkre hivatkozik, de ők már egészen más fénytörésben „elemeznek”:

A Magyar Nemzet egy rövid emlékeztető cikket közölt arról, hogy évértékelő lesz, valamint Orbán Viktor Facebook posztját szemlézték amiben az utolsó simításokat végezte a miniszterelnök. A Magyar Nemzet percről-percre tudósítást nem írt, csak egy összefoglaló cikket közölt. Lánczi Tamás, és Szánthó Miklós  meglehetősen pozitív hangvételű elemzéseit szemlézte a hírportál. A baloldal reakcióját „tahóságversenynek” nevezték, a Jobbik reakcióját pedig külön közölték egy tárgyilagos, minősítések nélküli cikkben. 

Az Origo az évértékelő előkészületének minden mozzanatáról beszámolt, többek között a nyakkendőválasztásról, mikrofonpróbáról, helyszínbejárásról, érkezőkről, de még az elmúlt 23 év beszédeinek összefoglalásáról is írtak. Ők percről-percre tudósítást is készítettek, de a Hír TV közvetítésére is felhívták a figyelmet. Összefoglalták írásban és képekben is a beszédet, valamint egyes bejelentésekről, témákról (gyerekvédelem, háború, infláció) külön-külön is írtak cikket. Kormányközeli elemzőket szemléztek az Origon, például Boros Bánk Leventét, G. Fodor Gábort, Szánthó Miklóst és Lánczi Tamást. Az Origo tűnt az egyik legaktívabbnak a vizsgált hírportálok közül a miniszterelnök évértékelőjéről adott hírek számának szempontjából.

A Pesti Srácok viszont kifejezetten inaktív volt ebből a szempontból, egy rövid felvezetőt követően egy hosszabb összefoglalót írtak az évértékelőről, az ellenzéki reakciókat is összefoglalták, valamint egy 10 perces videós riporttal jelentkeztek mindössze.

Az előkészületekről a Mandiner is írt, és Lengyel Tibor HVG-s cikkét szemlézték is, amiben Orbán Viktort fáradt tévés prédikátorba oltott Kádár Jánosként állítja be a szerző, de a Momentumos Kele János értékelését is bemutatták a Mandineren, de teret adtak Lendvai Ildikó, Hadházy Ákos és Vona Gábor reakcióinak is. A Momentum elnökségi tagja selejtes bölcselkedésnek nevezte az évértékelőt. Percről-percre tudósítást nem készítettek, de a legfőbb mondanivalókról és bejelentésről külön-külön cikkben emlékeztek meg. Különböző elemzőket is megszólaltattak, például Deák Dánielt, Lánczi Tamást, valamint Szánthó Miklóst. Szemlézték a Süddeutsche Zeitung és a Die Presse beszédről szóló beszámolóját is. A legtöbb szemlét kétségkívül a Mandiner adta.

Bár a hirado.hu percről-percre tudósítást nem készített, a legfontosabb gondolatokat mégis külön cikkekben írták meg. Az ellenzéki reakciókat semlegesen sommázták, és Lánczi Tamás Kossuth Rádióban elmondott elemzését idézték a beszéddel kapcsolatban.

Összességében azt láthatjuk, hogy az általunk vizsgált hírportálok közül mindegyik részletekbe menően számolt be Orbán Viktor évértékelőjéről. A mondanivaló tartalmát mind közölték, beszámoltak az esemény előkészületeiről is, az ellenzéki reakciókat is lehozták. A miniszterelnökhöz való viszonyulásukat leginkább az tükrözte vissza, hogy milyen elemzői értékeléseknek adtak teret. Akik szimpatizálnak Orbán Viktorral, azok leginkább olyan megszólalókat idéztek, akik dicsérték a beszédet, míg a vele szemben kritikusabbak inkább olyanokét, akik negatívan nyilatkoztak róla.