Donáth és Gyurcsány vitte a prímet a sajtóban – így számolt be a média az ellenzéki évértékelőkről

A január 28. és február 5. közötti közel egy hétben tartották az ellenzéki pártok vezetői – a Jobbik és a Párbeszéd kivételével – az évértékelő beszédüket. A 24.hu podcastjában, a Háromharmadban részben ezeket a beszédeket, és az ellenzéki pártok állapotát járták körbe. Kerner Zsolt, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József arra a megállapításra jutottak, hogy minden pártnak a „gazdája” (értsd jól: vezetője) tartotta a párt évértékelőjét, szerintük ezáltal kijelenthető, hogy az MSZP-nek nincs kimondottan, a Momentumnak a nem-pártelnök Donáth Anna a gazdája, míg a többi pártnak egyértelmű a vezetője. A Mi Hazánknak Toroczkai László, az LMP-nek Ungár Péter, a DK-nak Gyurcsány Ferenc. Ezen politikusok évértékelőjének sajtóreprezentációját járjuk körbe ebben az elemzésben.

A sort január 28-án Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke nyitotta. Évértékelőjéről a Telex, a HVG nem számolt be, a 24.hu egy rövid tudósításban a harmadik világháború elkerülését és a finn, valamint svéd NATO-csatlakozás elutasítását emelte ki. Az Index is csupán egy rövid összefoglalót írt az eseményről. A 444.hu-n pedig Bódog Bálint egy Evlija Cselebi szintű útinapló-bejegyzést közölt a Mi Hazánk Mozgalom évértékelőjéről. Bódog számára újdonságként hathatott a ’’szubkultúra’’, ekként tudósított a köszöntések utáni eseményekről: „A köszöntések után »Szabó Jocó, az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakja« lépett fel, aki a »popdance műfajban« futott be még a kétezres évek elején. Az eseményre két Kormorán-dallal és a saját – a Himnuszhoz hasonló tematikájú és felépítésű – szerzeményével is készült. A Kormorán instrumentálra Mi Hazánkos zászlóval a kezében éneklő Jocó posztmodern humorral írta át az Isten ujja megérintett című művet: »Jött valamikor egy másik világ / Jött a zöld szemű Rózsa, jött a Kormorán Mi Hazánk.« Majd Csonka Zsuzsanna ismét visszatért a színpadra, ahol Verdi Szicíliai vecsernye című operájának egy részletével köszöntötte a vendégeket. »Hallgassák meg az én imámat és talán még sokakét« – harangozta be Csonka Kodály Zoltán Erdő mellett estvéledtem című népdalfeldolgozását.” Érdekes, hogy a sokak által a Fidesz szatellitpártjának nevezett Mi Hazánk évértékelőjéről a kormánypárti médiumok közül az Origo, Pesti Srácok, Mandiner, de még a hirado.hu sem számolt be, a Magyar Nemzet is csak egy Szentesi-Zöldi László által jegyzett írás 3 sorában emlékeztette arról az olvasókat, hogy Toroczkai László évértékelőt mondott: „A megye másik nagy sztárja (szerk.: az első Márki-Zay Péter volt), Toroczkai László is elkövette már a maga évértékelőjét, ebben arra fókuszált, hogy miként válhatnának újra jobbikosokká ők maguk is, valamint azok a százezrek, akik soha az életben nem akarnak már jobbikossá válni. Ez is remek program.”

Az MSZP február 3-i évértékelőjéről a 24.hu, a 444.hu a HVG, az Origo, a Mandiner és a hirado.hu nem számolt be. Az Index egy terjedelmes tudósításban, kommentár nélkül közölte Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Komjáti Imre és Tüttő Kata szavait. A Telexre már egy sokkal rövidebb, képek nélküli verzió került, szintén sarkos vélemények nélkül. Nem úgy a Magyar Nemzeten, ahol már a címben is „haldokló MSZP-ről” írtak („Haldokló MSZP: az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen”), és megjegyezték azt is, hogy a szocialisták csak Gyurcsány Ferencék kegyelméből lehetnek jelen az Országgyűlésben, mert évek óta képtelenek megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot. A Pesti Srácok is egy rövidke (MTI-től átvett) tudósításban közölte az MSZP évértékelőjét.

Ungár Péter és Donáth Anna február 4-én tartott évértékelőjéről az Origo és a hirado.hu kivételével minden általunk vizsgált hírportál beszámolt. Ungár Péter esetén a hírportálok jellemzően azt emelték ki, hogy Ungár szerint az ellenzéki összefogás (korábbi nevén Egységben Magyarországért) halott. Az Index egy kommentár nélküli tudósítást közölt, érezhetően ők inkább az MSZP évértékelőjére helyezték a hangsúlyt, mert a zöld párt évértékelőjéről szóló tudósítás kevésbé részletgazdag, és képek nélküli. A Telex is hasonlóan járt el az LMP évértékelőjével kapcsolatban, ők azonban címben kiemeltek Ungár Pétertől egy sarkos mondatot (Ungár Péter szerint moralizáló picsogásokról szól a politika, az ellenzéki összefogás halott), ezzel feldobva a tudósításukat. A 24.hu a társelnök az ellenzék állapotáról szóló megszólalását meghagyta címében, de a „moralizáló picsogást” lecserélte arra, hogy Ungár szerint a párt nem lesz senkinek a zöldtagozata, és pontosan ugyanígy tett a Mandiner is. A 444.hu egy szösszenetnyi írást tett közzé egy szösszenetnyi címmel (Ungár: Az ellenzéki összefogás halott). A HVG megpróbált egy kis színt belevinni a címadóversenybe, ők nem szó szerint, hanem parafrazeálva közölték Ungár Péter ellenzéket érintő kijelentését („Az ellenzéki összefogást temette az LMP kongresszusán Ungár Péter”). Ritkán látott jelenség az, amikor a Magyar Nemzet a Telexet szemlézi, de az LMP kongresszusról szóló cikkben megtörtént az elképzelhetetlen. Kiemelték a társelnök akkumulátorgyárról szóló gondolatait, valamint az árnyékkormányt kritizáló szavait. A Pesti Srácok pedig a 24.hu-t választotta múzsául az LMP kongresszust bemutató cikkében. A Srácok szintén az akkumulátorgyárat érintő gondolatokat, valamint az ellenzékre mért kritikát emelték ki az LMP társelnökétől.

Ungárral egy napon tartotta Donáth Anna az úgynevezett jövőértékelőt (a műfaj ismeretlen, ilyet eddig legfeljebb a delphoi jósdától hallhattunk). Az Index, a Telex, a 24.hu, a 444.hu és a HVG is tudósításban számolt be Donáth Anna „visszatéréséről”. Mindegyik portál megjegyezte a „messiásváró” hangulatot, a HVG pedig címben emelte ki Donáth erre vonatkozó szavait („Donáth Anna: Nincs messiás, munka van”). A 444.hu jellemzően Donáthra koncentrált, Kerpel-Fronius Gábort meg sem említette, pedig ő is felszólalt, Soproni Tamásnak is csak egy gondolatát említették meg, amiben a negyedik felszólaló, a neméppen elhanyagolható elnök meg lett említve. A HVG, az Index és a Telex tudósításában viszont mind a négy felszólaló megjelent. A kormánypárti hírportálok is beszámoltak Donáth beszédéről, a Magyar Nemzet kiemelte, hogy milyen kevesen nézték a Facebookon az esemény élő közvetítését, és a tudósítást Deák Dániel politikai elemző kommentárjával szinesítették. A Pesti Srácok azt vetette Donáth szemére, hogy a főbb kijelentései (miszerint nem fognak össze Gyurcsánnyal, de egyszer úgyis bukik a NER, ők készen állnak) már négy éves szövegek. Kommentár nélküli tudósításra egyedül a Mandiner vállalkozott. A tudósításon kívül sok véleménycikk megjelent a beszédről a Mandiner felületén, ezek jellemzően negatív hangvételben íródtak a Momentum lehetséges miniszterelnök-jelöltjéről (pl.: „Elemző Donáth Annáról: beszéde alapján még Dobrev Klárával szemben is komoly a lemaradása”, „Donáth Anna mindig csak a többi momentumos társaságában tűnik okosnak”).
Legutoljára – az ellenzéki táboron belül – Gyurcsány Ferenc tartott évértékelőt, február 5-én beszélt a DK kongresszusán a párt elnöke. Beszédéről kivétel nélkül beszámoltak az általunk vizsgált hírportálok. Az Index, a 24. hu és a HVG  készítette a legterjedelmesebb, legalaposabb beszámolót a beszédről, előbbi kettő az Orbánnak címzett mondatokat emelte ki, míg a HVG az orosz-ukrán háborúra vonatkozó gondolatokat (“Bucsa után nem lehet együttműködni Oroszországgal”). A Telex külön videót készített az eseményről, aminek fókuszában a más ellenzéki pártokból a DK-ba gravitált politikusok megszólalásai álltak, a 444.hu pedig a szenvedő felet kérdezte a Momentum kongresszuson ugyanerről a témáról. A kormánypárti hírportálok jellemzően Gyurcsány azon mondatait emelték ki, miszerint a „fideszes szavazók szégyelljék magukat”. A Magyar Nemzet befogadhatatlan mennyiségű – jellemzően a volt miniszterelnököt kritizáló – véleménycikket közölt, például olyan felütéssel, hogy „Szégyellje magát Gyurcsány!”. Az Origo nem volt rest értesíteni olvasóit, hogy Gyurcsány évértékelőt fog tartani, méghozzá azzal, hogy „Gyurcsány megint kiadja az utasításokat a dollárbaloldalnak”, majd az évértékelő után ők is a „szégyelljék magukat” narratívát helyezték előtérbe. A Pesti Srácok meglepően kommentármentes tudósítással járult hozzá a Gyurcsány évértékelőjéről szóló beszámolókhoz. A Mandiner pedig a tudósítás mellett külön cikket szentelt annak, hogy a friss igazolásokat külön megtapsoltatták a kongresszuson. Gyurcsány beszédére kevesebb reakció érkezett a Mandineren, mint Donáth beszédére.