Minket kért fel az EU-s intézet a Magyarországgal kapcsolatos jelentés véleményezésére

Az a megtiszteltetés érte alapítványunkat, hogy a korábbi EU-s jelentésről írt kritikus elemzésünket követően minket is felkért a Centre For Media Pluralism and Media Freedom (CMPF) a legújabb jelentés szakmai véleményezésére. A felkérést természetesen elfogadtunk, annak ellenére, hogy a módszertanával nem értünk egyet. Ugyanakkor felelősségünk van abban, hogyha ezt a folyamatot javítani tudjuk, akkor kivegyük a részünket a munkából.

A Transzparens delegáltja Nagy Károly lesz, akinek az elemzése sokak figyelmét felkeltette, hiszen a médiapluralizmus monitort, mint jelentést számos politikai vitában felhasználják, azonban annak módszertani hibáira eddig nem derült fény. Az elemzésről politikai oldalaktól függetlenül elismerő visszajelzéseket kaptunk, de a legfontosabb elismerés, hogy az EU-s Intézet felkért minket a soron következő jelentés szakmai véleményezésére. 

„Habár a jelentés összeállításának módszertanával nem értek egyet, mégis megtisztelő, hogy az Intézet minket is felkért a következő jelentés szakmai véleményezésre. A Transzparens fejlődésének fontos mérföldköve, hogy külföldről, ráadásul egy EU-s intézet részéről történt egy ilyen jellegű felkérés. Mivel a készülő dokumentum a jogállamisági jelentés egyik alapjául szolgál, ezért felelősségünknek és kötelességünknek érezzük, hogy legjobb tudásunk szerint mi is részt vegyünk ebben a munkában.” – Nagy Károly, alapítványunk menedzsere.