Szóviccbűnözéstől a főszerkesztésig – így lett Német Tamásból a Telex vezetője

Dull Szabolcs váratlannak, ám előzmények nélkülinek semmiképpen nem nevezhető leköszönése után a lap egyik legismertebb arca, Német Tamás lett a Telex főszerkesztője. 

Június elején robbant a hír, miszerint Dull Szabolcs távozik a Telex főszerkesztői posztjáról. Bár ez sokak számára meglepő lehetett, a dolog nem volt előzmény nélküli. Májusban ugyanis sorra jelentették be távozásukat a lap fontos munkatársai, többek között Munk Vera, a Telex első, alapító-főszerkesztője, valamint több főszerkesztő-helyettes is. Már akkor komoly belső feszültségekről szóltak az iparágon belül terjedő pletykák, a lapvezetés megmaradt tagjai ugyanakkor azt igyekezték kommunikálni a külvilág felé, hogy minden rendben van a lapnál. 

Néhány hete azonban egy hosszas állománygyűlés után a Telex közleményben tudatta, hogy változások jönnek, Dull Szabolcs ugyanis saját kérésére lemondott főszerkesztői pozíciójáról, helyére pedig új vezetőt választottak Német Tamás személyében. Ezt a kommunikációt némileg árnyalja, hogy órákkal korábban a Media1 még arról írt, hogy puccs készül Dull ellen, ha pedig nem mennek végbe a szerkesztőség által követelt személyi változások a lapvezetésben, akkor újabb tömeges távozásra is sor kerülhet. Ez sokak számára szintén meglepő információként hathatott, hiszen korábban éppen arra hivatkozva mondtak fel ezek az újságírók az Indexnél, mert a portál igazgatótanácsa eltávolította Dull Szabolcsot a főszerkesztői posztjáról. 

Június 2-án, néhány órával a puccsról szóló Media1-es cikk megjelenése előtt ráadásul egy olyan, korábban rögzített, podcast interjút közöltek Dullal, amelyben semmi jelét nem adta annak, hogy hamarosan le kívánna köszönni a főszerkesztői posztjáról a megnövekedett feladatai miatt. Végül mégis erre hivatkozva döntött a lemondás mellett a Telex közleménye szerint. 

Információink ugyanakkor egybevágnak a Media1-ben megjelentekkel, miszerint régóta súlyos belső feszültségek terhelték a közös munkát. A szerkesztőséget nem csupán az frusztrálta, hogy a lapvezetés szerintük nem megfelelően kezelte a fontos munkatársak távozásának hírét, hanem az is, hogy keveset keresnek. A Telex pénzügyi beszámolóit megvizsgálva ugyanakkor jól látszik, nem igazán lett volna miből fizetéseket emelni a portálnál, a lap hirdetési és támogatói bevételei ugyanis csökkentek az egy évvel korábbihoz képest

Nem ez azonban az egyetlen mutató, amelyben a vártnál rosszabbul teljesített a Telex. A lap indulásakor ugyanis azt az ambíciót fogalmazta meg a lapvezetés, hogy egy éven belül piacvezetővé kívánnak válni, ez pedig két év alatt sem jött össze nekik. A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és az e.Gemius májusi adatai alapján a napi átlagos olvasószám alapján mindössze az ötödik helyen végeztek, főlényesen előzte őket az Index, a Blikk, az Origo és a 24.hu is.

Ebben a helyzetben vállalkozott a mezőtúri születésű Német Tamás arra, hogy a lap élére állva változásokat eszközöljön a Telexnél. A Dull Szabolcs távozásáról és Német Tamás kinevezéséről szóló közleményben ugyan a portál egyik legismertebb arcaként hivatkoznak az új főszerkesztőre, Németről ugyanakkor kevés nyilvános információ érhető el. Az iparágon belüli ismerői szerint valóban nagy népszerűségnek örvend a szerkesztőségen belül, amelyet jól mutat az is, hogy a 94 szavazásra jogosultból 91-en támogatták a megválasztását a posztra, többek szerint ugyanakkor nem vezető alkat, erre a szerepre sem ambicionálta magát korábban. 

Dull Szabolccsal ellentétben nem volt korábban bejáratos a különböző televíziók hírháttér műsoraiba, amellyel országos ismertségre tehetett volna szert, az Indexnél induló újságírói pályafutása során pedig még soha, egyetlen alkalommal sem volt tagja lapvezetésnek.

Utóbbinál egyébként 2008 környékén tűnt fel, legalábbis ebből az időszakból találtunk olyan indexes anyagot, amelyben szerepel. Egy szilveszteri videóról van szó, amelyet az akkor még indexes, azóta a 444-nél dolgozó Ács Dániel készített, és amelyben Német Tamás előre megfontolt szándékkal elkövetett szóviccbűnözést hajt végre társával egy kanapén ülve. Ezt a vicces, szarkasztikus szerepet, amely kiemelte a többi, kevésbé szórakoztató karakterű újságíró közül, egész eddigi újságírói pályafutása során viselte, most azonban egy médiacég irányításában vállalt fontos, szakmai szerepet. 

Pedig volt, hogy már bajba került a humora miatt. 2013-ban ugyanis kitessékelték a Farkasházy-féle balatonszárszói találkozóról, amelyről Panyi Szabolcs, akkori indexes kollégájával közösen tudósított. A bűnük az volt, hogy az Indexen megjelenő riportban elhelyeztek egy fotót a házigazda vécéjéről.

Forrás: Index.hu

Hont András elmondása szerint, aki bevitte a két indexes újságírót az eseményre, Farkasházy Tivadar annyira megharagudott rájuk a cikk megjelenése után, hogy elvette tőlük az ebédjüket, majd felszólította őket a távozásra.

Az internetes szubkultúrán belüli népszerűségen túl azért szakmai elismerést is hozott a humor Német Tamás számára. A Főszerkesztők Fóruma legalábbis 2017-ben erre hivatkozva emelte ki a pomázi cseresznyéről szóló írását

2020 nyarán aztán ő is a tömeges távozók között volt, akik Dull Szabolcs leváltása miatt mondtak fel az Indexnél, hogy aztán megalapítsák a Telexet. A lap elindításáról szóló videó tanúsága szerint Német Tamás már akkor is központi szerepet játszott az eseményekben, ő állította össze az első címlapot.

A 2020 októberében indult lapba egyébként leginkább politikai és gazdasági témájú cikkeket írt, szerkesztett, valamint időszakosan jelentkezett az Indexből “áthozott” clickbait-híradókkal is, amelyekben a legkattintásvadászabb címeket gyűjtötte össze egy csokorba. 

Dull Szabolcs távozásával, idén júniustól azonban komolyabb feladatok várnak a videós-újságíróra, innentől ugyanis az ő feladata lett a Telex szakmai vezetése, valamint a szervezet átalakítása is.

(Borítókép: Telex.hu/Youtube.com)