„A pánikkufárkodással végzett lájkvadászat minden eddigi teljesítményt alulmúlt”

Megadja Gábor, a kontra.hu főszerkesztője szerint helyes, hogy a magyarok szkeptikusan fordulnak a média felé. Úgy gondolja, hogy a médiába vetett bizalom károsodásáért az ellenzéki sajtó képviselői felelősek, akik  csak a pánikkeltés és a hazudozás abbahagyásával tudnának valamit javítani a helyzetükön. 

Több hazai újságírót is megkérdeztünk az Ipsos globális bizalmi index-felmérésének eredményével kapcsolatban. Az említett felméréséből többek között az derült ki, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egyik legrosszabb a média megítélése. Hazánkban a megkérdezettek 52%-a nem bízik a médiában, miközben a globális átlag ebben a mutatóban 38%. A válaszadók között szerepelt Megadja Gábor, a kontra.hu főszerkesztője. 

Megadja a kérdésre, miszerint mi lehet az oka annak, hogy a magyar emberek még a politikusoknál is kevésbé bíznak meg az újságírókban, a következőt válaszolta: „Az, hogy ebben az országban hála Istennek bőség van józan észből. A magyarok szkeptikusak a médiamunkásokkal szemben, és ez így van jól.”

Véleménye szerint a bizalmatlanság kiváltója a „függetlennek és objektívnek nevezett ellenzéki média”, és az általuk folytatott „ócska propaganda”, ami különösen a járvány óta érzékelhető erősebben. „A pánikkufárdkodással végzett lájkvadászat minden eddigi “teljesítményt” alulmúlt azon a térfélen, pedig előtte sem volt magasra téve a léc.”

A főszerkesztő inkább személyeket követ, mint médiatermékeket, amit azzal indokol, hogy „mint a politika, úgy a média is elég perszonalizálttá vált”. A jövőre pedig azt ajánlja az ellenzéki médiumoknak, hogy „abbahagyhatnák a pánikkeltést és a hazudozást, azzal talán tudnának javítani a helyzetükön”. Viszont a magyarokban kialakult szkepszis meg fog maradni a médiával szemben, amit Megadja helyesel. 

Kérdéssorunk másik két válaszadója Ceglédi Zoltán és Kovács András