Inflációfigyelés és státusztörvény: a legnépszerűbb témák a legutóbbi kormányinfón

Elemeztük az április 20-i, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által tartott kormányinfót. A kormányinfón a hazai sajtótermékek egy-egy képviselői kérdezhetik a heti kormányülés eredményéről és az egyéb felmerülő témák kapcsán a kormány álláspontjáról a kormány megjelent képviselőit – jellemzően Gulyás Gergelyt, de most Szentkirályi Alexandrának nagyobb szerep jutott, mint általában.

Ezúttal is kíváncsiak voltunk arra, hogy a kormányinfón a kormánykritikus vagy a kormánypárti újságírók dominálnak. Korábban többször is elvégeztük ezt a feladatot.

A kétórás kormányinfó elemzését követően az alábbi megállapításokat tehetjük:

  • Összesen 17 újságíró 84 kérdést tett fel, egy újságíró tehát átlagban 5 kérdést tett fel
  • Amíg 10 (Breuer Péter távollétében Kovács András tette fel a Heti TV sztárjának kérdéseit) kormánypárti újságíró 37 kérdést, addig 7 kormánykritikus újságíró 47 kérdést tett fel: a kérdések 56 százalékát tehát kormánykritikus újságírók tették fel. Ez kiegyenlítettebb állapot a korábbi eredményekhez képest.
  • Amíg egy kormánypárti újságíró átlagosan 3,7 kérdést tesz fel, addig egy kormánykritikus újságíró 6,7 kérdést.

Megvizsgáltuk azt is, hogy melyek voltak a kormánypárti, és kormánykritikus újságírók által leginkább felhozott témák (azokat a témákat vizsgáltuk, amik háromnál többször kerültek elő). A kormánypárti újságírók legtöbbször (5 alkalommal) a Szentkirályi Alexandra által prezentált inflációfigyelésről kérdeztek. 

A kormánykritikus újságírók esetén a leggyakrabban vizsgált téma (6 db) a NATO ügyek és a státusztörvény kérdése volt, de a Nemzetközi Beruházási Bank ügyéről, és a főváros azon tervéről, miszerint nem fizetik be a szolidaritási adó egy részét a kormánynak is 5-5 kérdést tettek fel Gulyás Gergelynek.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy az április 20-i kormányinfón kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok a korábbiakhoz képest (csakúgy mint a március 9-i kormányinfón). Az eddig vizsgált kormányinfókon döntően a kormánykritikus újságírók tettek fel kérdéseket, a kormányinfók jelentős százalékában az ő kérdéseik hangozhattak el.